Magyar gazdaság

Több tartós fogyasztási cikket rendeltek az amerikaiak

Nőttek a tartós fogyasztási javakra feladott új megrendelések decemberben az Egyesült Államokban.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete pénteken közölte, hogy a szezonális kiigazítással számolt előzetes adatok szerint decemberben az előző hónaphoz képest 2,9 százalékkal, 7 milliárd dollárral 249,4 milliárd dollárra emelkedett az új megrendelések értéke. Novemberben 1,7 százalék volt a növekedés üteme.

Forrás: AFP

A növekedés egyik fő motorja a polgári repülőgépek és repülőgép-alkatrészek iránti kereslet 15,9 százalékos megugrása volt. Ezt a szélsőséges ingadozásokat produkáló tételt kiszűrve az új megrendelések 0,6 százalékkal emelkedtek.

A számítógépekre feladott új megrendelések 4,4 százalékkal csökkentek, gépekre viszont 0,6 százalékkal, gépjárművekre és alkatrészekre pedig 0,4 százalékkal több megrendelés futott be decemberben.

Az adatok azt mutatják, hogy az amerikai ipar összességében jó állapotban van, amihez hozzájárul a világgazdasági környezet javulása, valamint a dollár gyengesége, amely növeli az amerikai versenyképességét.

A statisztika a legalább hároméves használatra tervezett javakat, például hűtőszekrényeket, vagy repülőgépeket érti tartós fogyasztási cikken.

Egyesült Államok tartós fogyasztási cikkek amerikai kereskedelmi minisztérium
Kapcsolódó cikkek