Magyar gazdaság

Közzétette gazdaságunk látleletét az egyik legnagyobb hitelbiztosító

A múlt évben közel 40 ezer vállalkozás szűnt meg Magyarországon, 14 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban, ugyanakkor az elindult felszámolási eljárások száma emelkedett – áll a Coface hitelbiztosító elemzésében, amely szerint a textil- és ruházati ipar tisztul, a látványos fejlődést mutató építőipari cégeknél pedig új kockázatok is megjelentek. A hitelbiztosító előrejelzése szerint 2018-ban a cégtörlések száma meghaladja majd az alapítások számát, de az elemzésből kiderül az is, hogy több kedvező lépés segíti a cégek életét. A Coface-elemzés szerint a magyar gazdaság az idén 3,6 százalékkal növekedhet, az államadósság pedig tovább mérséklődhet.

Több kedvező folyamat is látható a magyar gazdaságban, de vannak azért kockázatok is – derül ki a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítója, a Coface legfrissebb összeállításából. Az elemzés szerint a magyar gazdaság az idén 3,6 százalékos növekedésre lehet képes, emellett a GDP-hez mért államadósság várhatóan 71,4 százalékra mérséklődik.

A Coface szakértői részletesen vizsgálták az üzleti szektorban látható folyamatokat is. Rámutatnak arra, hogy Magyarországon 2017-ben megközelítőleg 27 ezer céget alapítottak, ami minimális emelkedést jelent 2016-hoz képest.

Az is kiderül az elemzésből, hogy a 2018-as év 533 230 élő vállalkozással indult, a Coface szakértői pedig arra számítanak, hogy a cégtörlések száma meghaladja majd az alapítások számát, de az elemzésből kiderül az is, hogy több kedvező lépés is segíti a cégek életét.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A különböző ágazatokat a fizetési kockázat alapján is vizsgálták a Coface elemzői, külön kiemelve a textil- és ruhaipart, valamint az építőipart. Szakértők szerint kedvező, hogy az ágazat tisztulási folyamaton megy keresztül, de vannak azért problémák a területen. A magyarországi ruházati ipar ugyanis elöregedett és hiányoznak az innovatív fejlesztések. Nehézséget jelent az ágazat cégeinek, hogy meg kell küzdeniük a rendkívül alacsony bérköltséggel dolgozó ázsiai munkaerővel.

A Coface-elemzése szerint az építőipar látványos bővülést ért el, a hivatalos adatok szerint 2017-ben 29,6 százalékkal nőtt a termelés. Ez mindenképpen örömteli folyamat, mivel 2016-ban jelentős, közel 20 százalékos visszaesést könyvelhetett el az ágazat. Az építőipari felszámolások aránya ugyanakkor még magas a gazdaságon belül, 2017-ben ugyanis az összes felszámolási eljárás 19 százaléka kötődött építőipari vállalkozáshoz – áll az elemzésben.

Az építőipari ágazat szereplőinek a pozitív hírek ellenére figyelniük kell a munkaerőhiány kezelésére és arra, hogy az építkezések időben befejeződjenek, ellenkező esetben kötbérigény merülhet fel, ami fizetési kockázatot jelenthet.

Az összeállítás felsorol több olyan állami intézkedést, amely általánosságban is segíti a vállalkozások életét és hozzájárulhatnak a cégeket hátrányosan érintő bürokratikus adminisztráció csökkentéséhez. Eszerint könnyebbé vált a cégkivonatok, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratok kiadása, a beszámolók közzététele, a vállalkozói igazolvány kiadása, illetve az üzletek működési engedélyével kapcsolatos eljárás és ez a trend várhatóan folytatódik.

A hitelbiztosító szerint a fontos lépések közé tartozik, hogy a kisvállalati (kiva) kulcsa 1 százalékponttal, 13 százalékra csökkent, a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke pedig 19,5 százalékra mérséklődött.

elektronikus okiratok fizetési kockázat valamint az építőipar kockázatok Coface hitelbiztosító magyar gazdaság kisvállalati adó (kiva) textil- és ruhaipart ágazatok cégkivonatok munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek