Magyar gazdaság

Kulcsképesség a versenyképességhez az oktatásba

A külföldi befektetőket jó gazdasági környezettel, és jó szakemberrel lehet Magyarországra csábítani és elérni azt, hogy újra nálunk fektessen be – hangzott el a Világgazdaság Gazdasági kilátások 2018 című konferenciájának egyik panelbeszélgetésén, amelyen az ország újrapozicionálása volt a téma.

Több előrelépés is történt az elmúlt időszakban, csökkent a társasági a foglalkoztatást terhelő járulékok, és a kutatás-fejlesztés terén is pozitív döntések születtek. Ugyanakkor dinamikus a gazdasági versenyképesség fejlődése, ezért még sok mindent kell tenni azért, hogy ez hosszú távon is fennmaradjon

– mondta Bársony Farkas, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke. Hozzátette, szükség lenne még a munkaerőkínálat kiszélesítésére, a családi mobilitás elősegítésére, és a készségek támogatására. A digitális világ kihívásaival lépést kell tartani, és ehhez a kormányzatnak is fel kell nőnie, például még mindig sok időt vesz igénybe adóbevallások elkészítése.

Tálos Péter, a Joint Venture Szövetség elnöke, Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke, Bársony Farkas, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, Ilin Pavel, az Oroszországi Föderáció Kereskedelmi Képviseletének helyettes-vezetője
Fotó: Kallus György

Azt azonban nem lehet szem elől téveszteni, hogy a környező országokban is nagyon hasonló folyamatok játszódnak le, ideértve a gazdasági növekedést és a súlyosbodó munkaerőhiányt

– emelte ki Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke.

A magyar befektetési környezet kimondottan versenyképes Pálos Péter, a Joint Venture Szövetség vezetője szerint, a munkaerőhiány ugyanakkor már egy-két potenciális befektetőt elgondolkodtatott. A magyarországi vállalkozások versenyképessége és ezek elősegítése terén egyelőre az eredmények még annyira nem látszanak, inkább csak a szándék és az erőfeszítések – tette hozzá.

A beszélgetés minden résztvevője egyetértett abban, hogy a HIPA szakszerű működése sok külföldi vállalkozást csábít az országba, az újrabefektetéshez azonban ez nem feltétlenül elegendő. Ahhoz, hogy egy már itt lévő vállalat újra Magyarországon fektessen be, arra van szükség, hogy elégedett legyen a hazai viszonyokkal.

Ha valamit itt nagyon jól tudtak a magyar kollégák, akkor azt itt erősíti, ez kell a hosszú távú magyar sikerhez

- mondta Dale A. Martin. Mindehhez pedig szükség van az oktatás fejlesztésére, bizonyos közoktatási kérdések újragondolására, és arra, hogy az oktatási intézmények és a vállalatok közelítsenek egymás felé.

Ilin Pavel munkaeró VG-konferencia Dale A. Martin Tálos Péter bársony farkas munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek