Magyar gazdaság

Módosítani kívánja a kormány a villamosenergia-törvényt

A kormány soron kívül kéri az Országgyűléstől a villamosenergia-törvény módosítását, hogy az áramelosztó cégek kötelesek legyenek 3 kilométeres távolságig kiépíteni a csatlakozást a kisteljesítményű napelemparkok számára – jelentette be csütörtökön Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány arra törekszik, hogy csökkentse az orosz földgáztól való függőséget, erre több lehetőség is kínálkozik. Jelenleg a magyar háztartások 80 százaléka földgázt használ, ennek túlnyomó többsége Oroszországból származik. A kormány stratégia célja, hogy az orosz energiaforrás egy részét Romániából származó földgázzal váltsa fel, erre alkalmat ad az Exxon és az OMW romániai beruházása – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Forrás: MW

A kormány soron kívül kéri az Országgyűléstől a villamosenergia-törvény módosítását, hogy az áramelosztó cégek kötelesek legyenek 3 kilométeres távolságig kiépíteni a csatlakozást a kisteljesítményű napelemparkok számára.

A földművesek kedvezményes hitelt vehetnek fel, hogy kiskapacitású napelemparkot létesítenek. A cél, hogy a magyar áramelőállító képesség másfélszeresére emelkedjen 2040-ig, és megszűnjön az 50 százalékban Paks állítsa elő az áramot, a másik felét pedig napenergiából nyerjék.

Lázár János hangsúlyozta: 2017-ben jól teljesített a magyar gazdaság, a 4,2 százalékos GDP-bővülés éves alapon a második legjobb teljesítmény az Európai Unióban. A kiemelkedő egyik oka a 2016 novemberében megkötött 6 éves bérmegállapodás, amely a munkavállalóknak számottevő bérnövekedést, a munkaadóknak pedig jelentős járulékcsökkentést hozott.

A kormány ez évre úgy kalkulál: a 4,3 százalékkal bővül, az államháztartási hiány pedig – GDP arányosan – 2 százalék alatt marad. Lázár János úgy véli: van még tartalék a magyar gazdaságban: ilyen ágazat az agrárbiznisz, a hadiipar, ahol jelentős kapacitás-növekedés várható, a járműipar és a vegyipar. Szerinte az építőipar tavalyi, 29,6 százalékos éves bővülésében a és a lakásáfa csökkentése is szerepet játszott. Új vagy használt lakásépítésre már 184 milliárd forintnyi hitelt igényeltek.

Varga Mihály: eredményes a gazdaságpolitika

A stabil és gyors gazdasági növekedés azt mutatja, hogy eredményes a béremelésre és adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika, így a magyar emberek életszínvonala érdemben javulni tudott – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a KSH tavalyi évre vonatkozó előzetes GDP-növekedési adatai alapján.

 

Lázár János villamosenergia-törvény megújúló energia napelempark
Kapcsolódó cikkek