Magyar gazdaság

Nem túl jó a német üzleti hangulat

A vártnál nagyobb mértékben romlott, de így is erős szinten maradt az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe februárban – közölte a müncheni székhelyű intézet csütörtökön.

A januári 117,6 pontról februárban 115,4 pontra süllyedt üzleti hangulatindexének értéke - tájékoztatott a müncheni székhelyű intézet csütörtökön. Elemzők 117,0 pontra gyengülő mutatót vártak.

Az index elemei közül a gazdasági szereplők aktuális üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató a januári 127,8 pontról 126,3 pontra esett. A szakértők szintén gyengülő mutatóra, azonban 127,0 pontra számítottak.

Enyhén romlott, de még mindig csúcsközelben a német üzleti hangulat
Forrás: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa/AFP

A hat hónapra előretekintő várakozások mutatója is romlott, a januári 108,3 pontról 105,4 pontra süllyedt. A szakértők itt is enyhébb visszaesést, 107,9 pontot vártak.

Clemens Fuest, az ifo vezetője rámutatott, hogy bár a vállalatok kevésbé elégedettek a jelenlegi üzleti körülményekkel, az indikátor még így is 1991 óta a második legmagasabb értéken áll.

Ez azt jelzi, hogy az első negyedévben 0,7 százalékkal növekszik a gazdaság

- hangoztatta.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete havi rendszerességgel állítja össze mintegy 7 ezer gazdasági szereplő megkérdezésével németországi üzleti hangulatindexét.

 

felmérés német üzleti hangulat ifo hangulatindex
Kapcsolódó cikkek