Magyar gazdaság

Javaslatokkal várja az új kormányt a kamara

A kamara eddig minden gazdasági kormányzattal együtt tudott működni – közölte Parragh László a Kavosz évnyitóján.

A miniszterelnök felkérte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát (MKIK) és a jegybankot arra, hogy alkosson meg olyan gazdasági programot, amelyet – ha megfelelő felhatalmazással rendelkezik majd az új kabinet – meg lehet valósítani – jelentette be Parragh László a Kavosz évnyitóján. Az MKIK elnöke hangsúlyozta:

a kamara eddig minden gazdasági kormányzattal együtt tudott működni – először 2001-ben kötöttek megállapodást a kormányzattal, amelyek azóta is rendszeresen megújulnak, javaslataikat igen jó hatékonysággal tudták érvényre juttatni.

Parragh László az elmúlt évek eredményei közé sorolta az online pénztárgépek bevezetését, a közbeszerzések elektronizálását, a és a Kiva megalkotását, a átalakítását és a szolgáltató adóhatóság koncepcióját, aminek legkézzelfoghatóbb jele a hivatal által számított adóbevallások rendszere.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
Fotó: Kallus György

A fő kihívás a kamara elnöke szerint ma a fenntartható fejlődés. A vállalkozói társadalom minden tagja tudja, hogy a fenntartható növekedés pusztán gazdasági kategória, a fenntartható fejlődés ugyanakkor társadalmi kategória és Parragh László szerint a gazdaság növekedése csak akkor tartható fenn, ha a társadalom legnagyobb része is fejlődni tud.

Parragh László szerint a fenntartható fejlődéshez politikai stabilitás szükséges. Szerinte bármilyen kabinet is lesz, a jelenlegi gazdaságpolitika továbbvitele szükséges, ám annak finomhangolására tesznek majd javaslatokat. A költségvetési fegyelmet fenn kell tartani, javítani kell a termelékenységet és a hatékonyságot s – bár Parragh László maga is elismerte, hogy furcsa ezt a munkáltatói oldalról hallani – további bérfelzárkóztatás kell, amiben ugyanakkor – hangsúlyozta a kamarai elnök – a vállalkozások mellett a kormányzatnak is hathatós lépéseket kell tennie.

A reálbéreket meg kell kétszerezni 10 év alatt – jelentette ki Parragh László, aki szerint csak így lehetséges a reálkonvergencia, a munkaerő megtartás és fogyasztás tartós növekedése.

A tudásalapú gazdaság kell – de olyan tudású, amire a gazdaságnak szüksége van – mondta a kamarai elnök. Szükséges a munkaerőpiaci technikák újragondolása – itt forradalmi, a jelenlegi adórendszer „felborításával” járó ötletek elővezetését ígérte a választások utánra a kamarai elnök. Szükséges a digitális tudás és nyelvtudás komoly fejlesztése – már csak azért is, mert az Ipar 4.0 sikere az, hogy valóban sikerül-e a teljes gyártási folyamatot digitálisan nyomon követhetővé tenni.

A kamara mindig visszatérített minket ahhoz, hogy ne csak politikai célokat tűzzünk magunk elé, hanem hosszú távú fejlődést megalapozó feltételrendszereket alkossunk – ennek köszönhető, hogy a 2014-20-as EU-ciklus fejlesztési forrásainak 60 százalékát vállalkozásfejlesztési célokra fordítjuk – mondta köszöntőjében Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára.

Parragh László kavosz ipar 4.0
Kapcsolódó cikkek