Magyar gazdaság

Kapkodtak a pénzért tavaly a vállalatok

A vállalati hitelállomány 10 százalékkal, ezen belül a kkv-k hitelei 12 százalékkal, a lakosság hitelállománya pedig 2,7 százalékkal bővült 2017-ben – mondta Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a Hitelezési Folyamatok jelentés bemutató sajtótájékoztatóján. A kkv-szektor átlag felett teljesített, az egyéni vállalkozókkal kalkulált számok pedig még inkább biztatóak voltak tavaly.

A hitelfelvétel feltételei 20 százalékkal enyhültek az MNB kutatása szerint, ráadásul további enyhülésre számítanak a piaci szereplők. A bankok 20 százaléka várta, hogy a hosszú lejáratú hitelállomány nőni fog, azonban ténylegesen a hitelintézetek 60 százaléka tapasztalta ezt. A bankrendszer hitelezésen keresztül ciklikusan semleges hatást gyakorol a gazdasági növekedésre.

Sokan már a lejárat előtt új hitelt vesznek fel

Három éve nulla közeli volt a hitelállomány változása, 2016-ban és tavaly már növekedett a szektor, a tavalyi utolsó negyedévben pedig nulla közeli volt a változás. A bővülést a személyi kölcsönök hajtották tavaly.

Folyamatosan nő a hosszú kamatperiódusú kölcsönök aránya, az utolsó negyedévben pedig a fogyasztóbarát hitelek aránya, decemberben már 40 százalék volt ezek aránya a rögzített kölcsönök között.

A bankok várakozásai ebben a szektorban is bejöttek, a bankok nem enyhítettek, azonban 2018 elején a pénzintézetek 20 százaléka lazább feltételeket vár.

Forrás: Shutterstock

Egyre gyakrabban találkozunk kombinált hitelfelvétellel, amikor a lakáshitelt egy éven belül személyi kölcsönnel egészítik ki. A hitelismétlők számát is megvizsgálták, 30 százalék már meglévő személyi kölcsön mellé vesz fel egy újabb kölcsönt, különösen a pénzügyi vállalkozások körében magas ez az arány, itt 46 százalékot mértek.

A lakáshitel feláraknál az 1 és 5 éves fixálásnál láthattunk jelentősebb csökkenést, így csökkent a hazai és régiós felárak közötti gap, de még lenne tere a magyar számok csökkenésének.

háztartási hitelek hitelszerződések MNB
Kapcsolódó cikkek