Magyar gazdaság

Peking a hazai cégekkel azonos versenyfeltételeket ígér

Kína jelentős mértékben javítja az idén a külföldi befektetők hozzáférését a piacához – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján a kommunista párt tervezőbizottságának miniszteri rangban lévő elnökhelyettese, Ning Csi-cse.

Elsősorban a szolgáltatási szektorban csökkentik majd a korlátozásokat, bizonyos ágazatokban pedig enyhítenek a tulajdonhányadot limitáló szabályokon. A terv összhangban van azzal, amit magas rangú pártvezetők ígértek januárban Davosban, és azzal, amit az amerikai és az európai üzleti vezetők régóta sürgettek.

Forrás: AFP/China Out

Peking azt ígérte, hogy az eddiginél nagyobb arányú külföldi részesedést tesz lehetővé azokban a vegyesvállalatokban, amelyek befektetésekkel, például határidős részvényügyletekkel, befektetési alapokkal foglalkoznak, de az nem derült még ki, hogy az intézkedés mikortól lesz hatályos.

Ning Csi-cse, aki egyben a statisztikai hivatal igazgatója is, azt ígérte, hogy Kína szigorúan védelmezi majd a külföldi vállalatok szellemi tulajdonhoz fűződő jogait, és garantálni fogja, hogy a hazai cégekkel azonos versenyfeltételek vonatkozzanak rájuk. A kormányzat tőkével és olcsó építési területtel is támogatja majd az ország nyugati régióiban, belső területein és a határövezetekben befektetni kívánó külföldi cégeket, és átmeneti időre mentesíti őket a társasági jövedelemadó megfizetése alól is, ha a profitot visszaforgatják a gazdaságba – tette hozzá Ning.

A közvetlen külföldi befektetések csak 0,3 százalékkal növekedtek januárban az előző év azonos időszakához képest Kínában a decemberi 9,2 százalékos visszaesés után – emlékeztetett ezzel kapcsolatban a Reuters.

külföldi befektetők Kína szolgáltatási szektor
Kapcsolódó cikkek