BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Domokos: mindannyian felelősek vagyunk a gazdaság alakulásáért

A gazdaság nem egy felülről irányított rendszer, hanem egy organikus szervezet, melynek belső egyensúlyára minden szereplőnek (állam, gazdasági szereplők, háztartások) óriási hatása van – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke lapunknak.

Példaként emelte ki a devizaválságot, mely szemléletesen bizonyította, hogy a nemzetgazdaság egészére nemcsak az veszélyes, ha az államadósság vagy az önkormányzati alrendszer adóssága éri el a kritikus szintet, hanem az is ugyanilyen kockázatokat hordoz, ha a lakosság kergeti magát adósságspirálba.

Domokos László
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Mint mondta: a legtöbb hitelminősítő egy ország besorolása során a lakosság pénzügyi állapotát is kockázatnak értékeli, a vissza nem fizetett hitelek, vagy akár a ki nem fizetett rezsiszámlák aránya ugyanis makrogazdasági kockázatokat is hordoz. A fogyasztási és személyi hitelek világában ezért elengedhetetlen a lakosság körében a fogyasztásokhoz kapcsolódó tudatosság erősítése.

Domokos László szerint ezt leginkább a prompt fogyasztási hozzáállás segítheti elő, vagyis akkor történjen csak fogyasztás, ha az szükséges és indokolt. Ez egyrészt pazarlásmentes költést tesz lehetővé, másrészt megszüntetheti a fogyasztási és személyi hitelek okozta pénzügyi kiszolgáltatottságot is.

Hozzátette: ezt a fajta hozzáállást támogatják a fogyasztóvédelmi eszközök is, melyek szintén arra ösztönöznek, hogy rögtön használjuk a megvásárolt termékeket. Törekedni kell továbbá arra is, hogy a hitelfelvétel kizárólag befektetési jellegű, megtérülő, rezsicsökkentő legyen, mindehhez azonban mindenekelőtt a lakosság fogyasztási tudatosságának átalakulása szükséges. A történelmi múltunkból hozott felhalmozó fogyasztási szemléletet összeegyeztetni a napjainkban elérhető bőséggel csak pénzügyi tudatossággal lehet – hívta fel a figyelmet az elnök.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.