BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fokozzák az együttműködést a V4-ek statisztikai hivatalai

A V4 országok statisztikai hivatalai együttműködési megállapodást kötöttek Budapesten, amelyben megegyeztek többek között, hogy közös kiadványokat készítenek, éves találkozókat tartanak és módszertani kérdésekben is egyeztetnek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az eredményesebb együttműködés, a tapasztalatcsere és a módszertani fejlesztések hatékonyabb megosztása érdekében együttműködési megállapodást írtak alá a V4-országok statisztikai hivatalainak vezetői – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A négy ország statisztikai hivatalai az idei évtől kezdődően minden évben közös kiadványban mutatják be a legfontosabb nemzeti mutatókat, melynek első kiadását az aláírással egyidejűleg publikálták.

A képen balról jobbra: Grażyna Marciniak, a Lengyel Statisztikai Hivatal elnökhelyettese, Alexander Ballek, a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának elnöke, Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke és Marek Rojíček, a Cseh Statisztikai Hivatal elnöke
Forrás: KSH

A kölcsönösen elfogadott memorandum értelmében a V4 országok statisztikai hivatalainak elnökei évente találkoznak, és rendszeresen megvitatják a hatékony együttműködés lehetőségeit. A szorosabb partnerség elsősorban a jó gyakorlatok és a módszertani újítások megosztására irányul, de a kölcsönös megállapodás lehetőséget biztosít bizonyos adatkörök cseréjére is.

Az együttműködési területek azon témák köré összpontosulnak, amelyek jelenleg kihívást jelentenek a statisztika tudományának művelői számára.

Ilyen a soron következő népszámlálás és gazdaságszerkezeti összeírás megvalósítása adminisztratív adatforrások bevonásával vagy a területi statisztika kérdései.

A jövedelem, fogyasztás és jólét, valamint a külkereskedelmi tükörstatisztikák, a migrációs és az időmérleg adatfelvételek módszertani kérdéseit is tárgyalják. Figyelmet kap az okoseszközök által elérhető big data adatok gyűjtése és hasznosítása a hivatalos statisztikában, és végül, de nem utolsósorban a résztvevők egyeztetnek a statisztikai tájékoztatás sarokpontjairól, a felhasználókról és az őket elérő platformok hasznosságáról is.

Az éves egyeztetéseket a visegrádi négyek éppen regnáló elnöke vezeti majd – június 30-ig tehát a KSH és annak elnöke, Vukovich Gabriella koordinálja a statisztikai hivatalok közös munkáját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.