Magyar gazdaság

Kisebb GDP-növekedést vár a német kormány

A német kormány 2,4 százalékról 2,3 százalékra csökkentette idei gazdasági növekedési előrejelzését, egyben aggodalmának adott hangot a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok feszültebbé válása miatt.

A várható GDP-növekedéssel kapcsolatos adat rontására egy nappal azután került sor, hogy a müncheni ifo gazdaságkutató intézet kedden közzétett kimutatása szerint a vártnál nagyobb mértékben gyengült az üzleti hangulat Németországban áprilisban a gazdasági teljesítmény növekedésének a lassulása és a kilátások romlása miatt.

Peter Altmaier német gazdasági miniszter az ifo mutató kapcsán azt mondta, hogy bár az index már az ötödik egymást követő hónapban romlott, ezzel együtt is magas maradt. Kiemelte, hogy a német gazdaság összességében jól teljesít, a feldolgozóiparnak például igen nagy a rendelésállománya.

A német gazdasági miniszter arról is beszélt, hogy 2019-ben 1 millióval több embernek lesz munkahelye, mint 2017-ben volt, a eközben rekordalacsonyra csökken.

A több munkahely mellett nőnek a bérek is, ami így összességében a lakossági kereslet további bővülését eredményezi – mondta a miniszter, aki szerint a vállalati beruházások dinamikusan nőnek a következő időszakban is.

Peter Altmeier német pénzügyminiszter
Forrás: Emmanuele Contini/NurPhoto/AFP

Peter Altmaier szerint a külkereskedelem várhatóan csak mérsékelten járul majd hozzá a német gazdasági növekedéshez.

A miniszter egyben aggodalmának adott hangot a nemzetközi területén bekövetkezett legutóbbi fejleményekkel kapcsolatban.

Angela Merkel német kancellár néhány nap múlva esedékes washingtoni útja előtt Peter Altmaier hangsúlyozta, hogy

konszenzusos megoldást kell találni a kereskedelmi konfliktusokra.

Donald Trump amerikai elnök május 1-ig adott haladékot az Európai Uniónak arra, hogy megállapodásra jusson az Egyesült Államokkal az alumínium és az acél exportjáról.

gazdasági növekedés német kormány kereskedelmi feszültségek Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek