Magyar gazdaság

Optimista az Ázsiai Fejlesztési Bank előrejelzése

Az Ázsiai Fejlesztési Bank javította idei növekedési előrejelzését Ázsiára az erős külföldi keresletre hivatkozva, de arra figyelmeztetett, hogy az amerikai protekcionista intézkedések és a válaszlépések alááshatják a kereskedelmet.

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) prognózisában 6 százalékra emelte Ázsia várható növekedésének idei ütemét, azaz 0,2 százalékponttal emelte a három hónappal korábban jósolt 5,8 százalékhoz képest. Tavaly az erős külföldi és hazai keresletnek köszönhetően 6,1 százalékkal nőtt a régió gazdasága. Jövőre kissé lassul az ütem, 5,9 százalékos növekedést várnak az ADB elemzői.

A kereskedelmi viták mellett kockázat Ázsiára nézve a tőkebeáramlás csökkenése, amely bekövetkezhet, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a piaci várakozásoknál gyorsabb ütemben kényszerül kamatot emelni. A Fed legutóbb márciusban emelte 25 bázisponttal az irányadó kamatsáv széleit, és a piacok még további két emelést várnak az idei évre.

Kalkuttában épül a Trump Tower. Ázsián belül Indiában várható a leggyorsabb, 7,3 százalékos az idén
Forrás: AFP / Dibyangshu Sarkar

A régiók közül a legerősebb ütemben Dél-Ázsia gazdasága bővülhet, idén 7,0 százalékkal, jövőre pedig 7,2 százalékkal. Délkelet-Ázsiában idén és jövőre egyaránt 5,2 százalékkal, Kelet-Ázsiában 6,0, illetve 5,8 százalékkal, míg Közép-Ázsiában 4,0, illetve 4,2 százalékkal gyarapodhat a hazai össztermék (GDP).

Kína esetében 6,4 százalékról 6,6 százalékra javította az idei gazdasági növekedés várható ütemét az ADB, amely szerint a tavaly elért 6,9 százalékos bővülés után lassul a tempó, ahogy a gazdaságpolitika „a pénzügyi stabilitás és a fenntarthatóbb növekedési pálya” irányába hajlik.

Indiában tavaly 6,6 százalékra lassult a GDP-növekedés, de idén már 7,3 százalékkal, jövőre pedig 7,6 százalékkal bővülhet gazdasága, párhuzamosan azzal, ahogy az új adórendszer javítja a termelékenységet.

 

gazdasági növekedés Ázsiai Fejlesztési Bank Kína India
Kapcsolódó cikkek