Magyar gazdaság

Több pénzért dolgoztunk átlagban februárban

A bruttó átlagkereset 306 500 forint volt, 11,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2018. január–februárban a bruttó átlagkereset 308 700 forint, a nettó átlagkereset 205 300 forint volt, mindkettő egyaránt 12,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 306 500 forint volt idén februárban. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 203 800 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 212 300 forintra becsülhető. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 11,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 308 700 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 321 100 forint volt 2018 január-februárban.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (555 600 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (204 500 forint).

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó kereset 293 900 forint volt. Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 205 300 forint volt. 2018-ban a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében tovább emelkedett. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 213 700 forintra becsülhető – írja a KSH.

A jelentés kitér rá, hogy a költségvetési és a nonprofit szféra egyes szervezeteinél dolgozók közül mintegy 77 ezer fő – az adóváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 8700, illetve 7600 forint.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 12,9, a rendszeres bruttó kereset ennél kisebb mértékben, 12,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához hasonlítva. A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2 százalékos növekedése mellett a reálkereset 10,7 százalékkal emelkedett.

A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 321 500 forint volt, 12,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4 százalék volt.

Másfél évtizedes csúcson a béremelkedés

Másfél évtizede nem volt ilyen erős béremelkedés. A hatéves bérmegállapodás eddig egyértelműen elérte célját, az adócsökkentéssel, illetve a és a garantált érminimum emelésével párhuzamosan érdemi béremelkedés valósult meg hazánkban – közölte a KSH adatai kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Hozzátették, a 62 hónapja töretlenül emelkedő reálbérek is jól mutatják, hogy Magyarországon egyre jobban megéri dolgozni. 2010 óta a nettó bérek 56 százalékkal emelkedtek Magyarországon, ami főként a bérmegállapodásnak és a kormányzat közszférában bevezetett életpálya programjainak köszönhető. A bérek kétszámjegyű emelkedése a foglalkoztatottság kimagasló növekedése mellett ment végbe, tehát a magyar gazdaság fejlődése egyértelműen jó irányba halad – közölték.

KSH átlagkereset minimálbér
Kapcsolódó cikkek