Magyar gazdaság

Csökkenéssel számol az NGM 

A kormány szolid államadósság-csökkenéssel számol év végére, és bízik benne, hogy a következő években beérkező uniós támogatások további jelentős csökkentést tesznek lehetővé – mondta Banai Péter Benő, az NGM államtitkára az M1 aktuális csatornán. 

Arra a kérdésre, hogy az új kormány igyekszik-e majd még jobban felpörgetni a gazdasági növekedést, és ez mit jelent az államháztartás szempontjából, Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára, az M1 aktuális csatornán megszólalva, azt emelte ki, hogy ha van akkor a költségvetés bevételei is nőnek.

Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy a beruházásokat vagy a fogyasztást közvetlenül is ösztönöző állami kiadásokat olyan szinten tartsák, hogy a növekedésből eredő többletbevétel és a közvetlen kiadások egyenlegeként az államháztartási hiány fenntartható legyen.

Hozzátette: az államháztartás hiánya 2012 óta minden évben 3 százalék alatt volt, tavaly ez 2 százalék volt a bruttó hazai termék (GDP) arányában.

Nemzetgazdasági Minisztérium
Fotó: Kallus György

Felidézte, hogy az Európai Bizottság részére néhány nappal ezelőtt nyújtotta be Magyarország a konvergencia-programját, amelyben 2022-ig vázoltak egy gazdasági, államháztartási pályát.

Jövőre 1,8 százalékos arányos hiánnyal kalkulálnak, ami ezt követően 1,5, majd 1,2 százalékos lesz, 2022-ban 1 százalék alá kerülhet. A jövő évi hiány az országgyűlés döntésén múlik majd, de az NGM csökkenő hiányt tart racionálisnak.

Banai Péter Benő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a fentiekhez hozzáfűzte, hogy a gazdasági növekedés és az államháztartás hiánya határozza meg az államadósság GDP-ben mért arányát, amely az elmúlt években folyamatosan csökkent. A tavalyi év végén 73,6 százalékot ért el.

Kiemelte, hogy az elmúlt években Magyarország szembe ment az uniós trendekkel. A 2010-ben indult új gazdaságpolitikával a magyar állam adóssága a gazdaság teljesítményének arányában mintegy 10 százalékponttal magasabb volt az uniós átlagnál.

Ez most fordítva van. Bíznak abban, hogy az államadósság csökkenő tendenciáját sikerül fenntartani és 2022 végére 60 százalék alatti GDP arányos államadóssággal számolnak.

A növekvő gazdasági aktivitás csökkentette az államadósságot

Az Állami Számvevőszék április 19-én megjelent elemzése hangsúlyozza: a gazdasági aktivitás növekedése közvetett módon hozzájárult a GDP-arányos bruttó államadósság csökkentéséhez is.

 

 

Államháztartás NGM Banai Péter Benő HIÁNY
Kapcsolódó cikkek