Magyar gazdaság

Elsősorban a pályakezdőket sújtja a határozott idejű munkaszerződés

Az elmúlt években csaknem minden ötödik 15 és 24 év közötti munkavállalót határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztattak.

Magyarországon az elmúlt években csaknem minden ötödik 15 és 24 év közötti munkavállalót határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztattak, azaz automatikusan megszűnt a munkaviszonya az adott időszak végén. Ez nem egyedi jelenség az Európai Unióban; tavaly Spanyolországban a 15–24 éves korosztály munkaválla­lóinak 69, Lengyelországban 60, Franciaországban 56 százalékát foglalkoztatták a cégek határozott idejű munkaszerződéssel.

Forrás: AFP

Magyarországon jellemző a munkaerő-kölcsönzés, ez minden esetben határozott időtartamú munkaszerződéssel történik. A hatályos jogszabályok értelmében hat hónap után járna a munkaerő-kölcsönzésben érintett dolgozónak ugyanolyan mértékű juttatás (a bér, utazási térítés, szabadság, cafeteria tekintetében), mint az ugyanazon a munkahelyen már régebben, határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalónak.

Ugyanakkor a munkaerő-kölcsönzés átlagos ideje négy hónap, így ezt alkalmazva a munkáltatók olcsóbban foglalkoztathatnak, a munkavállaló viszont rosszul jár

– mondta a Világgazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Munkaerő-kölcsönző cég foglalkoztatja a dolgozókat, akik rotációs elv alapján cserélődnek az adott cégeknél. A szakszervezeti szövetség méltánytalannak, hátrányos megkülönböztetésnek véli ezt a korábban atipikus foglalkoztatási formát, ami manapság tipikussá vált például a kiskereskedelemben vagy az autóiparban a beszállító cégeknél is. Ezt a formát a hektikus megrendelésállomány miatt találták ki, de a szakszervezeti vezető szerint most már visszaélnek vele. A Munkástanácsok ezért módosítaná a munka törvénykönyvét. Más, határozott idejű munkaszerződést alkalmazó foglalkoztatási formánál nincs ilyen diszkrimináció, sem bér, sem szabadság, sem más juttatás tekintetében. A határozott idejű munkaszerződés jellemző a biztosítási, pénzügyi szférában, de a feldolgozóipar bizonyos területein is.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

munkaszerződés munkaerő-kölcsönzés
Kapcsolódó cikkek