Magyar gazdaság

Javult az amerikai termelékenység

Az Egyesült Államokban szerény mértékben nőtt a termelékenység a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban az idei első negyedévben az előző három hónappal összevetve.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a március végével záródott három hónapban 0,7 százalékkal bővült a termelékenység a tavalyi utolsó három hónaphoz képest, amikor a növekedés kisebb, 0,3 százalék volt.

Forrás: AFP

A termelékenységi mutató az egy óra alatt létrehozott termelési értéket jelzi. Javulása lassítja az új munkahelyek kialakulását, a cégek a meglévő állománnyal ugyanis nagyobb termelési értéket állítanak elő, ezért nincs szükségük pótlólagos munkaerő alkalmazására.

Tavaly a termelékenység átlagosan 1,2 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban, míg az előző évben nem változott.

Ugyancsak csütörtökön közölt adat szerint a munkaerőköltség 2,7 százalékkal nőtt az idei első negyedévben, a tavalyi utolsó negyedévi 2,1 százalékos emelkedés után. A tavalyi első negyedévhez képest a növekedés 1,1 százalék volt.

Tavaly a munkaerőköltségek 0,4 százalékkal nőttek.

Fékezett egyet az amerikai munkaerőpiac

A vártnál nagyobb mértékben, de az előző havinál kevésbé nőtt a foglalkoztatás áprilisban az Egyesült Államokban a bérnyilvántartással és bérfizetéssel foglalkozó Automatic Data Processing (ADP) vállalat jelentése szerint.

 

amerikai termelékenység amerikai munkaügyi minisztérium munkaerőköltség
Kapcsolódó cikkek