Magyar gazdaság

További fellendülést vár az unió gazdasági biztosa

Az Európai Unióban és az euróövezetben 2018-ban is lendületes növekedést vár Pierre Moscovici, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa, azonban brüsszeli nyilatkozatában a külső kockázatokra is felhívta a figyelmet.

Az Európai Unióban és az euróövezetben a üteme 2017-ben felülmúlta a várakozásokat, 2,4 százalékkal tízéves csúcsot ért el.

A fellendülés az új kockázatok ellenére is folytatódik, 2018-ban várhatóan erős, 2,3 százalékos marad – közölte Pierre Moscovici, az gazdasági és pénzügyi biztosa Brüsszelben, az uniós bizottság csütörtökön közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésének ismertetésekor.

Pierre Moscovici, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa
Forrás: AFP/European Council Press Service/Kiril Konstantinov

Moscovici elmondta, a magánfogyasztás intenzív maradt, míg az és a beruházások növekedtek. A idén tovább csökken, már most elérte a válság előtti szintet.

A gazdaság azonban egyre inkább ki van téve a külső kockázati tényezőknek, amelyek megerősödtek és negatívabbá váltak – közölte.

Visszafogottabb bővülés Európában

Lassult a gazdasági növekedés az Európai Unió egészében és az euróövezetben is az idei első negyedévben éves és havi összevetésben – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala által szerdán kiadott jelentésből.

 

EU Pierre Moscovici fellendülés euróövezet
Kapcsolódó cikkek