Magyar gazdaság

Varga Mihály az EBRD növekvő hazai szerepével számol

Az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank (EBRD) magyarországi tevékenységének bővülésére számítunk – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az EBRD éves közgyűlésén Ammanban. A tárcavezető a szaktárca közleménye szerint megbeszélést folytatott többek között Jürgen Rigterinkkel, az EBRD alelnökével is.

A nemzetgazdasági miniszter a bank alelnökével folytatott megbeszélésén hangsúlyozta: továbbra is számítanak arra, hogy az EBRD aktívabb hitelezési és tőkebefektetési tevékenységet folytasson hazánkban elsősorban a magánszférában, a Magyarországra vonatkozó, 2016-2020-as éveket lefedő országstratégiában foglaltak alapján.

Az EEurópai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) épülete Luxemburgban..
Forrás: AFP/Alexey Vitvitsky/Sputnik

Fontosnak tartjuk, hogy az EBRD még tovább növelje hitelezési és befektetési tevékenységét Magyarországon és a régióban, amelynek erre nagy szüksége van a felzárkózás gyorsítása érdekében, és csupán az itt elvégzendő feladatok lezárását követően lehetne az európai és a mediterrán térségen túlmutató tevékenység bővítésén gondolkodni

- hangsúlyozta Varga Mihály.

A kedvező működési adatok és pénzügyi mutatók is azt mutatják, hogy a magyar tevékenység EBRD-n belüli részarányának növelése a bank érdekeit is szolgálja, tekintettel a magyarországi befektetések alacsony kockázatosságára is – tette hozzá a magyar gazdasági tárca vezetője.

Az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank 1991-ben kezdte meg működését, Magyarország az alapítás óta tagja a banknak. 1991 óta az EBRD nettó üzleti volumene mintegy 3 milliárd euró Magyarországon, az elmúlt huszonhat évben 177 hitelprojektet írtunk alá.

A tagállamokat képviselő kormányzók a közgyűlésen elfogadták a bank éves pénzügyi és tevékenységi beszámolóját, valamint a pénzintézet működési stratégiájának 2018-2020. közötti megvalósításáról szóló dokumentumot.

EBRD NGM Amman Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek