Magyar gazdaság

Egymillió végrehajtást indított a NAV

Csak tavaly 757 milliárd forint értékű tartozásállomány miatt indított végrehajtási eljárásokat a NAV.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját hatáskörben és a megkereső szervek részére mintegy 994 ezer végrehajtási eljárást indított tavaly, a tartozások összege meghaladta a 757 milliárd forintot.

Az adóhatóság összesen 261,6 milliárd forintot szedett be.

Saját hatáskörű végrehajtásból 198,8 milliárd forint, külső megkereső szervek kérelmére behajtott egyéb köztartozásból 7,8 milliárd, felszámolásból, csőd- és vagyonrendezésből 6 milliárd folyt be, míg fizetési felszólításra 49 milliárd forintot fizettek be az érintettek.

Az igazgatóságok saját hatáskörben csaknem 486 ezer végrehajtási eljárást indítottak mintegy 679 milliárd forint tartozás behajtására. Megkereső szervek kérelmére több mint 508 ezer végrehajtás indult 78,3 milliárd forint tartozás megfizetésére.

A kiadott fizetési felszólítások és felhívások száma több mint 659 ezer darab, az érintett tartozás összege pedig csaknem 282 milliárd forint volt.

A végrehajtási bevétel 54 százaléka, 112 milliárd forint, hatósági átutalási megbízásokból, vagyis inkasszóból származott. A bevétel csaknem 29 százalékát (59 milliárd forintot) végrehajtási cselekmény foganatosítása után fizették meg az adózók. Végrehajtási átvezetésből a bevétel 11,5 százaléka (23,7 milliárd forint), jövedelemletiltásból a bevétel 3,7 százaléka (7,6 milliárd forint), követelésfoglalásból a bevétel 0,6 százaléka (1,3 milliárd forint) realizálódott.

Fotó: Shutterstock

Az árverési, elsősorban az elektronikus árverési bevételek (2,6 milliárd forint) 1,2 százalék részarányt képviseltek. A az adósoknak 544 ezer inkasszót bocsátott ki 2136 milliárd forintot meghaladó összegben. A jövedelemletiltások száma 83,5 ezer darab, értéke 81,5 milliárd forint volt. A NAV 115 ezer helyszíni eljárást kezdeményezett tavaly.

A NAV pénzügyőrei 2017-ben az ingófoglalás lehetőségével élve több mint 374 ezer esetben kérdeztek le banki folyószámlákat.

Tavaly 2017 esetben, 5,7 milliárd forint becsértékben foglaltak le ingóságot, míg a fenyegetettség hatására 8544 esetben, mintegy 4,3 milliárd forint értékben rendezték tartozásukat az adósok.

A jogszabályok 2017-ben is több új, adók módjára behajtandó köztartozást rendeltek az adó- és vámhatósághoz, év végén a külső szervek megkeresésére 170-féle jogcímen tartott nyilván követelést a NAV.

A külső szervek végrehajtási kérelmének kezelése tavaly megváltozott. Csak elektronikusan lehet megkeresést küldeni az adóhivatalhoz (e-AMBK). A NAV tavaly több mint 135 ezer e-AMBK-val kapcsolatos fizetési felhívást postázott, sokszor elektronikus úton. A fizetési felhívásokra 772 millió forint folyt be a külső szervek követeléseire. A NAV a megkereső szerveknek végrehajtással több mint 7 milliárdot szedett be.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

NAV végrehajtás tartozás
Kapcsolódó cikkek