Magyar gazdaság

Július 6-án tör ki a vámháború

Az amerikai befektetők még mindig tárgyalási taktikának tartják az Egyesült Államok és Kína közötti vámháborút, amelyben a hét végén százmilliárd dollárral emelkedett a tét.

A z amerikai gyakorlatilag nem reagált arra, hogy pénteken egy lépéssel közelebb került a kereskedelmi háború eszkalálódása: a Dow 0,34, az S&P 500 és a Nasdaq 0,1-0,2 százalékkal csökkent csak, miután Donald Trump elnök bejelentette, hogy a még március 22-én hozott döntésének megfelelően az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki 50 milliárd értékben Kínából importált, jelentős ipari technológiai értéket képviselő termékekre.

Ebből 34 milliárd dollár értékben több mint 800 különböző árucikkre már július 6-tól életbe léptetik a megemelt tarifát, a maradékról még egyeztetnek.

A washingtoni bejelentésre Peking azonnal reagált, a kereskedelmi minisztérium közleményben tudatta, hogy az amerikaival megegyező válaszlépést tesznek, valamint érvénytelenítik a kereskedelmi konzultációkon eddig kötött megállapodásokat. Kína már április közepén nyilvánosságra hozta a 25 százalékos vámmal sújtott 659 amerikai termék listáját, amelyen szerepel többek között a szójabab, amelynek határidős jegyzése 2,5 százalékkal, egyéves mélypontra zuhant pénteken, valamint a marhahús, a baromfi és a repülőgépek.

Az amerikaiakhoz hasonlóan a kínaiak is július 6-án léptetik életbe a vámokat 34 milliárd dollárnyi értékű árura; ez 545, elsősorban mezőgazdasági terméket, valamint többek között gépjárműveket érint.

A piaci reakciók hiányát Chuck Carlson, az indianai Horizon Invest­-ment Services vezetője azzal indokolta a Reutersnek, hogy a befektetők „érthetően eléggé belezsibbadtak ebbe a vámtarifatémába. Egyre inkább hozzászoknak ahhoz, hogy ez a tárgyalások egyik eszköze”.

A világ legnagyobb baromfi-feldolgozója, a Tyson Foods is megszenvedi a vámvitát
Fotó: AFP

Hasonlóképpen fogalmazott korábban több bróker is a CNN-nek, mindannyian úgy vélik, hogy igazán élesben nem fog kitörni a kereskedelmi háború a világ két legnagyobb gazdasága között, végül sikerül majd megegyezniük.

A szakértők szerint az igazi veszélyt az jelenti, hogy a feszültség kihat az üzleti bizalomra és a pénzügyi feltételekre.

Bár az Oxford Economics londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház közgazdászai szerint az újabb 50-50 milliárd dolláros pengeváltás idén és jövőre mindössze 0,1-0,2 százalékponttal fogja vissza az amerikai és a kínai gazdaság növekedését, Trump az Egyesült Államok más jelentős partnereivel – az Európai Unióval, Kanadával és Mexikóval – is egyre élesedő kereskedelmi konfliktusba keveredett.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Donald Trump USA kereskedelmi háború Kína Tyson Foods
Kapcsolódó cikkek