Félidejéhez érkezett a 2016-ban indult és 2019 végéig tartó Formilk projekt, amely több mint 1,2 millió euró kutatási támogatást kapott az EU Marie Sklodowska-Curie programjából, hogy a tejágazatban megkönnyítse, s már a termelőknél lehetővé tegye egyes enzimek kimutatását. Öt ország tíz intézete vesz részt a kutatásban, Magyarországról az MTA Természettudományi Kutatóközpont és a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI), a projektet pedig a pozsonyi Comenius Egyetem koordinálja. A résztvevők szerint a projekt méltó folytatása a 2012–2014 között folyó Magyarország–Szlovákia határon átnyúló együttműködési program által finanszírozott Milksens projektnek. A tejtermelésnek az EU-ban különös jelentősége van, hisz minden tagállam élelmiszer-gazdaságának fontos része, s az ágazat a mezőgazdasági termelés körülbelül 15 százalékát teszi ki. A projekt alappilléreinek számító Magyarországon és Szlovákiában is kiemelt jelentőségű a tejvertikum.
A Formilk projekt keretében nagy érzékenységű módszereket (elektrokémiai, akusztikus megoldásokon alapuló bioszenzorok) fejlesztenek, amelyek kifejezetten a tejiparban lennének hasznosak. Jelenleg két enzim, a plazmin és a laktáz kimutatásán, illetve az ezek jelenlétét és aktivitását jelző csúcstechnológiás szenzorok kifejlesztésén dolgoznak. Korábbi kutatások bizonyították, hogy a plazmin enzim mennyisége a tejfeldolgozás során eltérő lehet. A gazdák számára pedig kiváltképp fontos, hogy mérni tudják a tejben található plazmin mennyiségét, mivel az enzim magas értéke hasznos lehet egyes sajtok készítése során, ugyanakkor kedvezőtlen ízhatást is előidézhet hosszú tarolású termékek esetében.
Hasonlóan fontos a laktáztartalom is, melyet laktózmentes termékek előállítására használnak fel. A tej laktóztartalma állandónak tekinthető, de szerepe a modern táplálkozásban megváltozott. „Az elmúlt években a laktózmentes termékek forradalmukat élik, korábban csak a polcok végén, magas áron találhattunk ilyen termékeket, ma viszont nagyon széles a választék belőlük, s az áruk sem kirívó. Szinte az összes hazai gyártó kínál laktózmentes terméket” – emlékeztetett Kocsis Róbert, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. ügyvezetője. A laktáz fontosságát pedig az jelzi, hogy a tejiparban felhasznált mennyisége az utóbbi években jelentős mértékben megemelkedett.
A projektben fontos feladat a kutatóintézetek és az ipari szereplők közötti tudástranszfer létrehozása – mondta a Világgazdaságnak Kocsis Róbert. Az MTKI Kft.-ben jelenleg is dolgoznak vendégkutatók a projekt keretében, ahogyan a mosonmagyaróvári intézet munkatársai is részt vesznek a külföldi kutatóhelyek munkájában.
A projekt célja olyan, a mindennapokban is alkalmazható, nagy érzékenységű direkt mérőmódszerek kidolgozása, amelyeket a tejtermékek minőségbiztosításának különböző fázisaiban már a termelő gazdaságokban is alkalmazni lehet a különböző enzimek mérésére. A kidolgozott mérési módszerek lehetőséget biztosítanak a plazmin- és a laktózszint szabályozási irányelveinek pontosabb kidolgozására. Ez a fejlesztés segítség lenne a termelőknek, akik hatékonyabban specializálhatnák a termelést a végtermék szerint, ami pedig a fogyasztók érdekeit is szolgálja, mert így szélesebb választékú, stabilabb, illetve jobb minőségű tejtermékekhez juthatnának.
Kocsis Róbert szerint nagy távlatok nyílnak tehát e kutatásokban, hisz az már most látszik, hogy ilyen információkra nagy szükség van a termékpályán. Ezért jó esély mutatkozik arra, hogy az elkészült eszközt pozitívan fogadják majd a tejtermelők és a feldolgozók egyaránt, s számukra is kézzelfogható lesz használatának előnye. Erre minden remény megvan, legalábbis a projekt keretében tartott, a félidős eredményeket bemutató Summer school tapasztalatai szerint, amelyen az egyetemi és akadémiai szakemberek mellett részt vettek különböző gazdasági szereplők, köztük számos magyar tejipari cég képviselője is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.