Magyar gazdaság

Euróövezeti és amerikai problémákra figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap

A pro­tekcionista kereskedelempolitika veszélyei mellett az egyes euróövezeti tagállamok versenyképessége közötti hatalmas különbségre figyelmeztet az IMF.

Globális szinten alapvetően változatlan maradt a folyó fizetési mérlegek többlete és hiánya 2017-ben az előző évhez képest, ezek mértéke a globális mintegy 3,25 százalékára rúgott – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tegnap közzétett éves külgazdasági jelentéséből. A többlettel záró országok között maradt Kína, valamint Japán is, bár mindkét ázsiai állam szerényebb szufficitet halmozott fel, mint 2016-ban, az olajexportőr országok pedig profitálni tudtak az olajár emelkedéséből.

A deficites oldalon kiemelkedik az Egyesült Államok, de a feltörekvő gazdaságok közül is több ország nagyobb mínuszban zárta 2017-et, mint 2016-ot, köztük Argentína, India és Törökország is. Mindeközben az Egyesült Királyság mellett Ausztrália, Brazília, Kanada, Mexikó és Dél-Afrika is csökkenteni tudta folyó fizetési mérlegének hiányát az előző évhez képest.

Fotó: AFP

Az amerikai fiskális lazítás hatására erősödik a dollár, és – részben ennek betudhatóan is – rövid időn belül a kereskedelmi feszültségek is erősödnek. A valutalap jelentésében vizsgált időszakban, azaz 2017-ben még nem öltött olyan méreteket a kereskedelmi háború, mint 2018-ban, Donald Trump amerikai elnök ugyanis csak idén tavasszal vetette ki az első védővámokat.

Az IMF ennek ellenére a tegnap nyilvánosságra hozott dokumentumban is arra hívta fel a figyelmet, hogy a protekcionista kereskedelempolitika súlyos következményekkel járhat, visszavetheti a globális gazdasági növekedést. Trump és Juncker washingtoni találkozóján az és az USA közötti kereskedelmi feszültségek visszaszoríthatók lennének, ám elemzők nem várnak sikert a találkozótól.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Donald Trump protekcionizmus IMF USA
Kapcsolódó cikkek