Magyar gazdaság

Európa főbankára szerint korai még megítélni a Trump–Juncker-találkozót

Elsősorban a protekcionista törekvések veszélyeztetik az egyébként tartósnak és fenntarthatónak ígérkező euróövezeti gazdasági növekedést az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Mario Draghi szerint.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a csütörtöki monetáris politikai döntéshozó ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az éleződő világkereskedelmi feszültségnek kitéve ugyan, a legutóbbi monetáris politikai ülés óta az euróövezeti gazdaság növekedési pályán van.

Mindazonáltal a növekedés ütemének fenntartása továbbra is indokolja monetáris ösztönzők alkalmazását – mondta az euróövezeti jegybank elnöke. Az EKB ezért is döntött az irányadó kamatlábak rekordalacsony szinten hagyása és a mennyiségi monetáris ösztönzők, az eszközvásárlási program csökkentett keretösszegű fenntartása mellett az év végéig.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke
Fotó: Daniel Roland/AFP

A tartósnak és fenntarthatónak ígérkező növekedés alapján szinte biztosra vehető, hogy az euróövezeti inflációs pálya is a kitűzött cél felé halad és az eszközvásárlási program fokozatos kivezetése után is megtartja a célhoz közeli szintet – mondta Mario Draghi.

Az Európai Központi Bankelnöke jó jelnek nevezte Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke között a kereskedelmi nézeteltérések elsimításáról megkezdődött tárgyalásokat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a megbeszélések kimeneteléről még korai lenne ítéletet alkotni.

A növekedést veszélyeztető tényezőként hozta fel Mario Draghi az erősödő pénzpiaci volatilitást is, ami szerinte megköveteli, hogy az EKB szorosabban figyelemmel kövesse a fejleményeket.

A kormányzótanács jelezte, hogy az irányadó kamatokat az inflációs cél függvényében legalább 2019 nyaráig a mostani rekordalacsony szinten szándékozik tartani. Bejelentették, hogy a mennyiségi monetáris ösztönzőként alkalmazott eszközvásárlási program keretösszegét a jelenlegi havi 30 milliárd euróról szeptembertől decemberig 15 milliárd euróra csökkentik és az év végével meg is szüntetik.

Nem változtatott a kamaton az EKB

Az alapkamat 0 százalék, az egynapos hitelkamat 0,25 százalék, a pedig -0,4 százalék maradt.

 

protekcionizmus Európai Központi Bank mario draghi monetáris politika
Kapcsolódó cikkek