Az idén januárban még 99,37 forintos kilogrammonkénti tejár 90,47 forintra csökkent júniusra, ami a májusihoz képest egyszázalékos visszaesés, az egy évvel korábbihoz képest pedig szinten maradás – közölte piaci jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A nyerstej-exportra vonatkozó spotpiaci árak változását jelző kiviteli ár kilogrammonként 96,05 forint volt júniusban, az előző havinál 12 százalékkal magasabb, míg az egy évvel korábbinál 6 százalékkal alacsonyabb, és egyben 6 százalékkal haladta meg a termelői átlagárat.
Az év addig eltelt időszakában ugyanakkor a termelői árnál alacsonyabb volt a kiviteli ár, így júniusban a nyerstej-export 52 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, és az első négyhavi adatok is 20 százalékos visszaesést mutatnak az egy évvel korábbihoz képest. „Az elmúlt hónapok áresése után visszakorrigált a piac, ami a spotárakra is igaz” – mondta a Világgazdaságnak Krajcsovicz András, a kondorosi Fríz-Tej Zrt. igazgatósági tagja. A cégvezető arra számít, hogy további árcsökkenés nem lesz, ez a szint maradhat szeptember végéig: a különböző felárakkal együtt kilogrammonként 95 forint körüli áron veszik át a felvásárlók a termelőktől a tejet. Ez fedezi az önköltséget, de eredményt még nem hoz – állította, hozzátéve, hogy idén a tavalyi jó eredmény után egyelőre nullszaldós a tejtermelés.
Európában ugyanakkor optimistábbak, bár nem elsősorban a magyar tejpiacot illetően. Az Európai Bizottság (EB) szerint idén a tejhozam 1,7 százalékkal nőhet, míg a tejhasznú tehenek állománya 0,6 százalékkal csökkenhet az előző évihez képest. Ezzel egy időben a tejtermelés 1 százalékos, a tejfelvásárlás 1,2 százalékos növekedése várható, miközben a nyerstej-árak már júniustól emelkedhetnek. Utóbbit a tejfelvásárlás mérsékelt bővülése és az uniós, valamint a világpiacon várható keresletélénkülés alapozhatja meg – áll az AKI jelentésében. Az EB szerint a legkisebb mértékben – mindössze 0,5 százalékkal – Magyarországon nőhet a tejfelvásárlás, miközben például Szlovákiában 1, Ausztriában és Németországban 1,8-1,9, Csehországban 2, Romániában pedig 4 százalékkal.
Eközben a világpiacon még mindig magas a tejzsír ára. A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) közlése szerint a 4 százalékos zsír- és 3,4 százalékos fehérje-beltartalomra vonatkozó alapanyagérték a tejzsír esetében 11 százalékkal emelkedett, míg a fehérjénél 18 százalékkal csökkent. Ez megjelenik a vaj árában is, hiszen az AKI adatai szerint a hazai előállítású adagolt vaj feldolgozói értékesítési ára 21 százalékkal emelkedett egy év alatt. Ennek ellenére csak minimálisan javul a hazai nyers tej beltartalma. „Ahhoz, hogy ez változzon, befektetések kellenének, de erre most nincs forrásuk a tejtermelőknek” – válaszolta a felvetésre Krajcsovicz András. Nagy probléma a munkaerőhiány, ezért – és a hatékonyság javítása érdekében is – automatizálni kellene – említett egyet a szükséges fejlesztési irányok közül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.