Magyar gazdaság

Utat nyitnak az önkormányzati béremelésnek

Banai Péter Benő szerint a forintárfolyam alakulásának hatása semleges a költségvetésre.

Újabb költségvetési módosító indítványokat nyújtottak be kormánypárti képviselők szerdán a törvényhozási bizottság helyett eljáró költségvetési bizottsági ülésen. A javaslatokat Szűcs Lajos, a testület alelnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője terjesztette be, aki az ülésen azzal érvelt, hogy a javaslatok nem érintik a büdzsé kiadási és bevételi főösszegét. Az indítványok alapvetően két területre koncentrálnak:

megteremtik az önkormányzati béremelés lehetőségét, és lehetővé teszik a határon túli szervezetek támogatását. A bizottságban jelen lévő kormánypárti többség – a szaktárca támogatása mellett – elfogadta a javaslatokat.

Bősz Anett független ellenzéki képviselő és Varga-Damm Andrea, a Jobbik küldöttje egyaránt a forintárfolyam miatti szükséges módosításokat vetettek fel a jövő évi előirányzattal kapcsolatban.

A tervezetben található, 311 forintos euróárfolyam véleményük szerint 2019-ben számottevően magasabb lehet, mivel most is 320 forint felett jár a devizakereszt kurzusa. Bősz Anett ezzel kapcsolatban elsősorban a devizaadósság arányának a tervezettnél várhatóan magasabb alakulására hívta fel a figyelmet. Banai Péter Benő három tényező említésével reagált a képviselői felvetésre.

 

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

forintárfolyam makrogazdaság költségvetési bizottság
Kapcsolódó cikkek