Magyar gazdaság

Veszteséget hozhat a büdzsének a terhek emelése

A kereskedelmi főzdék száma 140-150, a 4-4,5 millió hektoliterfokot előállító bérfőzdéké körülbelül 500, magánfőzdéből pedig az adóhatóság regisztrációja szerint 22 ezer működik

Megszűnik a gyümölcspárlatok és a gyógynövényes italok népegyészségügyi termékadó (neta) alóli mentessége. Mi­után ugyanis az Európai Bizottság 2016 áprilisában kötelezettségszegési eljárást indított az ügyben, az Országgyűlés az eddig kivételként szereplő gyümölcspárlatokat és gyógynövényes italokat is a neta hatálya alá helyezte a jövő évi adótörvények módosításával. Az elfogadott szabályozás szerint például egy 40 térfogat-százalékos pálinka után befizetendő neta literenként 850, az 50 százalékos után pedig 1100 forint lesz. A termékadó egyébként nemcsak új alanyokkal bővült, hanem emelkedett is azoknál a termékeknél, amelyeknél korábban is létezett, mégpedig átlagosan 20 százalékkal.

A pálinkát sújtó új adóhoz még hozzáadódik az áfa és a jövedéki is, ezeket figyelembe véve pedig egy 4 ezer forintos nagykereskedelmi árú félliteres pálinka egyből 4700 forint lesz

– mondta a Világgazdaságnak Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke. Mint hozzátette, a kiskereskedelmi árrés még nagyobb arányúvá teszi a fogyasztóknál lecsapódó áremelkedést. Szerinte ennek következtében visszaesik a forgalom is. A korábbi adóemelések okozta változásokkal számolva a csökkenés drasztikus lesz: a PNT attól tart, hogy a kereskedelmi főzdékben előállított évi 1,05 millió hektoliterfok (vagyis 2,1 millió liter 50 százalékos alkoholtartalmú pálinkának megfelelő mennyiség) fele eltűnik a piacról.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A kereskedelmi főzdék száma 140-150, a 4-4,5 millió hektoliterfokot előállító bérfőzdéké körülbelül 500, magánfőzdéből pedig az adóhatóság regisztrációja szerint 22 ezer működik, és az ott főzött pálinka mennyisége 5, de akár 10 millió hektoliterfok is lehet – mondta Mihályi László. Csakhogy az utóbbiak száma meglehetősen bizonytalan, és az általuk előállított pálinka mennyisége is kétséges. Adójegyből ugyanis jóval kevesebb fogyott, mint amennyit a minimálisan kiváltandó öt alapján feltételezni lehetne, csupán ennek a mennyiségnek a 60 százaléka. A PNT szerint ez is jelzi, hogy a feketegazdaság erősen ott van a piacon, mint ahogyan arra is vannak jelek, hogy a házi főzdék pálinkáit forgalmazzák a kocsmákban is.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

népegészségügyi termékadó Pálinka Nemzeti Tanács Mihájyi László Palinka NETA
Kapcsolódó cikkek