Magyar gazdaság

Egyéves mélyponton az euró

Európa egyre jobban aggódik Törökország legnagyobb euróövezeti hitelezői miatt.

Több mint egyéves mélypontra gyengült az euró pénteken, miután a Financial Times arról számolt be, hogy a török líra mélyrepülése miatt az Európai Központi Bankot egyre jobban nyugtalanítja egyes európai bankok erős törökországi kitettsége.

A pénz- és értékpapírpiacokat felbolydította a török líra drámai mértékű gyengülése, amely az amerikai-török viszony megromlása és a török gazdasági problémák miatti aggodalmak következménye. A befektetők szabadulni igyekeztek a feltörekvő piaci devizáktól, és a válságok idején biztos menedéknek számító dollárba, svájci frankba és japán jenbe csoportosították át tőkéjüket.

Az eurót keményen megütötte a Financial Times híre, miszerint az

Európai Központi Bank Egységes Felügyeleti Mechanizmusa egyre jobban aggódik Törökország legnagyobb euróövezeti hitelezői közül némelyik, főleg az UniCredit olasz, a BNP Paribas francia és a BBVA spanyol bank miatt, de meg nem tartja kritikusnak a helyzetet.

A spanyol, a francia és az olasz bankok törökországi kitettsége együttesen meghaladja a 138 milliárd eurót. Elemzők szerint bár egyes bankok szenvedhetnek el veszteségeket, Törökország gazdasági problémái nem jelentenek nagy fenyegetést sem Európának, sem más olyan nagy gazdaságnak, mint az Egyesült Államok.

Fotó: Thomas Samson / AFP

Az eurót pénteken kora délután 1,1469 dolláron jegyezték a nemzetközi devizapiacon, napi szinten 0,50 százalékkal gyengült az árfolyam, de napi mélypontján 1,1432 dolláron forgott, ami 2017 júliusa óta a leggyengébb szint. A jenhez képest 1 százalékkal gyengült az euró, 126,79 jenen, kéthavi mélyponton is járt az árfolyam.

Múlt péntekhez képest az euró majdnem 1 százalékot veszített értékéből, részben azon befektetői aggodalmak hatására, hogy Olaszország kormánya költséges és nem fenntartható kiadásokra készül.

A török líra árfolyama újabb történelmi mélypontra zuhant, pénteken a reggeli kereskedésben egy dollárért már 6,4684 lírát kellett adni, ami 15 százalékos mínuszt jelent. Kora délután 9,56 százalékos veszteséget mutatott a líra dollárhoz viszonyított árfolyama.

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,59 százalékkal, 96,03 pontra, több mint egyéves csúcsra emelkedett.

Idén nyáron a politikai aggodalmak uralták a nemzetközi devizapiacot, az Oroszországot és Törökországot sújtó szankciók mellett az Európában és a Közel-Keleten növekvő feszültség miatt. Az orosz miniszterelnök pénteken kijelentette, hogy gazdasági hadüzenetnek tekintenék, ha az Egyesült Államok tovább szigorítaná az Oroszországot büntető intézkedéseket.

Pénteken tovább gyengült a rubel, és a dollárral szemben 2016. augusztus 3. óta először ismét átlépte a 67 rubeles küszöböt.

A forint is retteghet az amerikai-török viszály miatt

A magyar fizetőeszközt is megviseli a líra zuhanása.

 

deviza árfolyam líra euró
Kapcsolódó cikkek