Pénz- és tőkepiac

A forint is retteghet az amerikai-török viszály miatt

Ismét történelmi mélypontra zuhant a török líra az amerikai-török kapcsolatok elmérgesedése miatt, amely a magyar fizetőeszközt is megviseli.

Hatalmas mozgás mellett hanyatlik tovább a török líra, ami a forintra is hatással van: a MarketWatch gazdasági portál szerint délelőtt a forint 323-ig esett az euróval szemben.

Reggel 6 óra körül még 320 forintot kértek egy euróért, majd 9:30-kor már több mint 322 forintig gyengült a hazai fizetőeszköz, majd reggel 10 után kétszer is megközelítette a 323 forintos csúcsértéket az euró.

Minimálisan erősödött a forint 11 óra után, de az elemzők szerint 13:30-kor érdemes lesz figyelni a török piacokra.

Csütörtökön megírtuk, hogy a líra az euró ellenében átlépte a 6,2-es keresztárfolyamot, a dollárral szemben pedig az 5,4-est.

A török fizetőeszköz az idén értékének csaknem felét elvesztette, a gyengülést az Egyesült Államokkal való diplomáciai konfliktus katalizálta, de az ország alapvető sérülékenysége és a külföldi finanszírozástól való függés alapozta meg.

A történelmi mélypontra zuhant török líra árfolyam mögött az is állt, hogy Andrew Brunson amerikai lelkipásztor törökországi fogva tartása miatt Washington a múlt héten szankciókkal sújtotta a török belügy- és az igazságügyi minisztert.

Fotó: Ozan Kose / AFP

A politikai és diplomáciai viszály tovább mélyítette a Recep Tayyip Erdoğan vezette rendszer miatti aggodalmakat, ráadásul a befektetők azt is kifogásolják, hogy hatóságok nem kezelik a líra gyengülését.

Szakadékba lökte a lírát a tengerentúli szankciók híre

Rövid idő alatt sokadszorra dönti meg saját történelmi mélypontját a fontosabb devizákkal szemben.

 

forint deviza árfolyam Magyarország Törökország líra
Kapcsolódó cikkek