Magyar gazdaság

Gulyás Gergely: a BMW ezer új munkahelyet hoz létre Debrecenben

A miniszter szerint a német-magyar kapcsolatok távlatosságának és erejének bizonyítéka a beruházás, amely nagyságrendileg ezer új munkahelyet hoz majd létre.

A német-magyar kapcsolatok távlatosságának és erejének bizonyítéka a BMW német autógyár debreceni beruházása – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. A tárcavezető közölte:

az a 400 hektár terület, amely a beruházáshoz szükséges, egymilliárd forintot ér, de a beruházás volumene egymilliárd euró, tehát az érintett termőföld hasznosítása nem lehetne ilyen kifizetődő más módon, ráadásul rengeteg új munkahely jön létre.

Gulyás Gergely kitért arra, hogy Debrecen városfejlesztése is új szakaszba léphet.

Fotó: AFP

A beruházással már a harmadik nagy német prémiumautó-gyártó is megjelenik Magyarországon, és az ország nyugati és középső része után a keleti régióban is nagy járműipari beruházás valósul meg – mondta a miniszter, aki szerint

nagyságrendileg ezer munkahely jön majd létre.

Az oktatási rendszer is hívószó volt a BMW-nek

A BMW döntésében jelentős szerepet játszott az oktatási rendszerünk, nemcsak a felsőfokú, hanem a középfokú is – mondta a Világgazdaságnak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A BMW egyébként rekordszámú eladás mellett a vártnál jobb eredményről számolt be gyorsjelentésében.

A magyar mezőgazdaság húszmillió embert is képes ellátni búzával

A miniszter beszélt arról is, hogy a magyar mezőgazdaság nem tízmillió, hanem húszmillió ember ellátásához szükséges étkezési búzával rendelkezik. Gulyás Gergely kiemelte: Magyarország egy évben 4,8 millió tonna búzát tud előállítani, ennek fele takarmány és vetőmag, a másik fele pedig étkezési gabona. 1,2 millió tonna gabona elég egy tízmilliós ország élelmezésére, vagyis szavai szerint

ma Magyarország búzával 20-22 millió embert is képes ellátni, ami jól mutatja a magyar mezőgazdaság erejét.

A tárcavezető úgy látja, rendkívül előnyös, hogy amikor a világban sok helyen az éhínség veszélye fenyeget, Magyarország exportálni is képes búzát.

munka munkahelyteremtés beruházás Debrecen kormány BMW
Kapcsolódó cikkek