Magyar gazdaság

Kamatot emelt a brit jegybank

Kamatot emelt a brit jegybank csütörtökön: a Bank of England monetáris tanácsa 25 bázisponttal 0,75 százalékra, 2009 márciusa óta a legmagasabb szintre vitte fel az irányadó rátát.

A brit jegybank a mai kamatemelést megelőzve tavaly novemberben 0,25 százalékról 0,50 százalékra végzett kamaetemelést. A mostani emelést az elmúlt több mint 10 évben a brit jegybank részéről. A döntés, kisebb meglepetésre, egyhangú szavazással született.

Noha a brit gazdaság a brit európai uniós tagság 2019 márciusában várható megszűnése előtt lassabban növekszik, mint korábban, így is csaknem teljes kapacitáson működik, ami növeli a hazai eredetű inflációs nyomás esélyét – közölte a jegybank.

A piac és az elemzők egy ideje már számítottak arra, hogy a Bank of England kamatot emel. Sokan gyakorlatilag biztosra vették a májusi emelést, de a – részben a szokatlanul kemény tél miatti – gyenge gazdasági adatok miatt akkor ez nem következett be.

A monetáris tanács most viszont úgy látja, az év eleji nehézségek átmenetiek voltak, és csütörtökön egyebek közt a gazdaság erősödésével indokolta a döntést. A jegybank a hazai össztermék 0,4 százalékos növekedését várja a második negyedévben az első negyedévi 0,2 százalék után.

A Bank of England székháza
Fotó: AFP

Hosszabb távon a Bank of England továbbra is arra számít, hogy idén 1,4 százalékkal bővül a bruttó hazai termék. A jövő évi növekedési előrejelzést pedig 1,7 százalékról 1,8 százalékra javította.

A monetáris tanács emellett a további csökkenését várja a jelenlegi 4,2 százalékról, és a keresetek fokozottabb, idén 2,5, jövőre 3,25 százalékos növekedésére számít. Előrejelzései szerint az 2020-ra a 2,09 százalékra lassul. Ez a kormány által a jegybank számára előírt 2 százalékos éves cél felett van.

A Bank of England kitart az irányadó ráta további, fokozatos és korlátozott mértékű emelése mellett. A BBC által idézet szakértők egy, esetleg két 0,25 százalékpontos emelésre számítanak 2020-ig.

A brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó kamarai szövetség (BCC) bírálta a jegybankot, amiért kamatot emelt. A BCC szerint a gazdaság ereje nem indokolta ezt, és bár az intézkedésnek csak korlátozott hatása lehet hosszabb távon a vállalkozásokra, alááshatja a bizalmat ezekben a politikai és gazdasági bizonytalanságokkal terhelt időkben.

Mark Carney, a jegybank kormányzója a brit európai uniós tagság megszűnésével kapcsolatban a kamatemelés bejelentése után sajtótájékoztatón megismételte, a monetáris tanács továbbra is tisztában van azzal, hogy a gazdasági kilátásokat jelentősen befolyásolhatja, hogy a lakosság, a vállalkozások és a pénzpiacok miként reagálnak a Brexittel kapcsolatos fejleményekre.

brit jegybank Bank of England kamatemelés
Kapcsolódó cikkek