Magyar gazdaság

Maradt nyitva kiskapu a nagy tőkeáttételes ügyletek előtt

A névleges „profi” ügyféllé válás kiskapuja mellett a Londonba „cuccolás” kínálhat egérutat a kétszázszoros tőkeáttéthez és a bónuszokhoz ragaszkodó kisbefektetőknek.

Augusztus 1-jén életbe léptek a kisbefektetők körében népszerű CFD- (contract for difference – megállapodás a különbözetre) ügyletekre vonatkozó korlátozások. Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) a korábban akár 200-szoros tőkeáttéteket a részvények esetében ötre, a nagyobb devizapárok körében harmincra csökkentette.

Vagyis egy cent árelmozdulással a korábbi egy-két dollár helyett már csak öt vagy harminc centet lehet nyerni vagy veszíteni. Megtiltotta továbbá a hatóság a kereskedési bónuszokat és a visszatérítéseket. Igaz, a már elnyert bónuszokat augusztus végéig még pénzre lehet váltani. Végül az ESMA a kötelező fedezeti szintet is felemelte 30 százalékról 50 százalékra.

Mindezen korlátozások csak a lakossági ügyfelekre vonatkoznak, a szakmai befektetők továbbra is mentességet élveznek. Nem véletlen, hogy a CFD-platformok üzemeltetői az elmúlt hónapokban széles körben propagálták a „légy profi” programjaikat. Ehhez általában három feltétel közül csupán kettőnek kell megfelelni.

Az egyik, hogy igazolják, legalább egy évet dolgoztak a pénzügyi szektorban. A másik, hogy az elmúlt négy negyedévben volt átlagosan tíz kötésük, összesen 50 ezer euró névértékben. Végül a harmadik feltétel, hogy a letét elérje az 500 ezer eurót. Nos, a feltételek viszonylag könnyen teljesíthetők, hiszen már egy biztosítócég függő ügynöke is a szektor munkatársa, magyarán, szinte bárki előtt nyitva áll ez a kiskapu.

Nem meglepő, hogy a legtöbb érintett cég keresi a kiskapukat, de pontosan emiatt nem lehet kizárni, hogy később az intézményi befektetői státusz feltételein is szigorítani fognak az uniós szabályozók, bár ez hosszabb időt vehet igénybe – mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője, hozzátéve: mi­után csak uniós direktíva alapján lehet átminősíteni az ügyfeleket, az ESMA ezt nem tudja szigorítani, nincs rá hatásköre.

További kiskapukat nyithat a Brexit-folyamat – folytatta az elemző –, hiszen az ESMA-nak csak jövő márciusig van Londonban hatásköre.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

CFD ESMA
Kapcsolódó cikkek