Magyar gazdaság

Kölcsönös tiszteletre vágyik Peking

Kína egy hétfőn közzétett dokumentumban ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok protekcionista intézkedései a globális gazdasági növekedésre nézve is károsak. Peking csak kölcsönös tiszteletadás mellett hajlandó tárgyalni az USA-val.

Kína nyitott a kereskedelmi tárgyalásokra, ám csak abban az esetben, ha a megegyezések „a kölcsönös tisztelet és egyenlőség jegyében zajlanak”, megbeszélésekre a sorozatos vámfenyegetések mellett nem kerülhet sor – írja a kínai állami Hszinhua hírügynökség, a kínai államtanács hétfőn közzétett dokumentumára hivatkozva. Kína szombaton lemondta az összes – jövő hétre tervezett – kereskedelmi tárgyalást az Egyesült Államokkal. A hétfőn publikált iratban Peking összefoglalja, mi az álláspontja a kereskedelmi viszály kialakulásáról és a lehetséges megoldásokkal kapcsolatban.

Kína csupán néhány órával azt követően tette közzé a dokumentumot, hogy hatályba léptek az újabb vámemelések. Donald Trump amerikai elnök mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki az év végéig 10 százalékos, januártól pedig 25 százalékos pótvámot. Peking 5, illetve 10 százalékos pótlólagos tarifával válaszolt, amit 60 milliárd dollárnyi amerikai árura vetettek ki.

Kifelé sokkal több áru megy, mint befelé
Fotó: AFP/David Micnew

A hétfőn publikált dokumentumban Kína ismét leszögezte: az Egyesült Államok protekcionista és megfélemlítésen alapuló gazdaságpolitikájára vezethetők vissza a globális szinten tapasztalható kereskedelmi feszültségek. Peking szerint

az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolat nemcsak a két ország, hanem az egész világ gazdasági stabilitása és fejlődése szempontjából is fontos szerepet játszik.

Ezen megállapítással a Fitch is egyetért: a hitelminősítő a hétfőn hatályba lépett új vámok tükrében 10 bázisponttal, 3,1 százalékra rontotta a 2019-es globális prognózisát.

Egyelőre nem látni a kereskedelmi háború végét – vélekedik Rob Carnell. Az ING vezető közgazdásza szerint Peking a tárgyalásokkal a november elején esedékes amerikai félidős amerikai kongresszusi választásig várhat. „A közvélemény-kutatások azt mutatják, a demokraták felé dől a mérleg nyelve, így arra apellálhatnak, hogy november 6. után kevésbé lesz ellenséges a kereskedelmi környezet” – mondta Carnell.

A vámháború közepette az érintett cégek arra panaszkodnak, hogy az újabb tarifák bejelentése és hatálybalépése között egyre rövidebb idő telik el, így szinte lehetetlen felkészülni rájuk.

A kiskereskedők már most is hatalmas vámáradattal néznek szembe, a legutóbbi intézkedések pedig egyenesen cunamit zúdítottak rájuk. A lépések több ezer terméket érintenek, nincs idejük felkészülni az új helyzetre, így a vállalkozások küszködnek

– jelentette ki Hun Quach, a Kiskereskedelmi Ipari Vezetők Szövetsége nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó részlegének alelnöke. A Reuters szerint a mélyülő kereskedelmi ellentétek miatt egyre több ázsiai gyártó hajlik arra, hogy Kínából a kontinens egyéb régióba helyezze át a gyártási folyamatokat. A Toshiba Machine Co. például az amerikai értékesítésre szánt műanyagipari gépek gyártását költöztetheti át Kínából Japánba vagy Thaiföldre októberben.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Egyesült Államok protekcionizmus kereskedelmi háború Kína kongresszusi választás
Kapcsolódó cikkek