Magyar gazdaság

Összezárnak Washingtonnal szemben

Több orosz–kínai gazdasági megállapodást is aláírtak a két elnök részvételével zajló vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon.

A Moszkva és Peking közötti kapcsolatok további megerősítésére tett ígéretet a két elnök, Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon (KGF) tartott találkozójukon, amely időben egybeesett a hidegháború befejezése óta indított legnagyobb szabású, kínai részvétellel zajló orosz hadgyakorlat megkezdésével. Bár a két politikus nem említette meg név szerint az Egyesült Államokat, megerősítették, hogy ellenzik az egyoldalú lépéseket és a kereskedelmi protekcionizmust.

A gyorsan változó nemzetközi helyzetben, az instabilitás és kiszámíthatatlanság közepette egyre nagyobb és nagyobb jelentőségű az Oroszország és Kína közötti kapcsolat

– fogalmazott Hszi. A két elnök egyébként szoros személyes kapcsolatot épített ki az utóbbi években, az idén már harmadszor találkoztak egymással.

Putyin reményei szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom még az idén elérheti a 100 milliárd dollárt, ami 30 százalékos növekedés lenne. A cél elérése nem tűnik lehetetlennek, miután az árucsere az év első nyolc hónapjában 25,7 százalékkal, 67,51 milliárd dollárra nőtt. A pekingi vámhivatal legfrissebb adatai szerint a kivitel 13,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, és elérte a 31,17 milliárd dollárt, míg a behozatalnál 38,5 százalékos emelkedést és 36,34 milliárd dollárt mértek. Az augusztusi forgalom önmagában 9,13 milliárd dollárt tett ki. A kétoldalú az elmúlt években rohamléptekkel bővült, a növekedés 2017-ben már évi 20,8 százalékot ért el a 2016-os 2,2 százalék után.

Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin személyes kapcsolatot épített ki az utóbbi években
Fotó: MTI/EPA/TASZSZ/Host Photo pool

A fórumon egyébként jelentős gazdasági megállapodások is születtek. Tegnap írták alá az Alibaba, valamint az Aliser Uszmanov milliárdos tulajdonában lévő Mail.ru, a MegaFon mobilszolgáltató és az Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) közötti 2 milliárd dolláros stratégiai együttműködési megállapodást. Ezzel új internetes kereskedési platformot hoznak létre, amely az orosz fizetési rendszert alkalmazza majd, és ahol a fogyasztók az Alibaba céljai szerint egyszerre kommunikálhatnak, társaloghatnak, vásárolhatnak és játszhatnak. A Financial Times brit gazdasági napilap azt írta, hogy az elképzelés a kínai selyemút digitális változata. A megállapodást a jövő év elején véglegesítik, a tulajdonrész 48 százaléka az Alibabáé, a maradék 52-n a három orosz cég osztozik.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Selyemút Gazdasági Övezet program USA Oroszország Kína
Kapcsolódó cikkek