Magyar gazdaság

Több mint hétszáz panzió és szálloda nyert támogatást

A tavaly indított Kisfaludy-programban 2030-ig 300 milliárd forintot használhatnak fel a projektekre.

Több mint 700 magyarországi panzió és szálloda nyert költségvetési támogatást szálláshelyfejlesztésre – jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a beérkező pályázatok száma az 1500-at is meghaladta.

Ismertetése szerint a következő két évben több mint 80 milliárd forintból fejlesztik a szálláshelyeket. Országszerte a vidéki panziók több mint kétharmada újul meg, továbbá a három kiemelt turisztikai térségben, a balatoniban, a soproniban és a tokajiban 16 szállodafejlesztés lesz, de 27 új szálláshely is létrejön az országban.

A tavaly indított Kisfaludy-programban 2030-ig 300 milliárd forintot használhatnak fel a projektekre, ebből az összegből 30 ezer szállodai és panzióbeli szoba felújítása történhet meg. Cél, hogy ekkorra a turizmus nemzetgazdasági hozzájárulása a 16 százaléka legyen, a vendégéjszakák száma pedig 50 millióra bővüljön.

Fotó: Kallus György / VG

A pályázatok iránti kiemelkedő kereslettel állhat összefüggésben, hogy a kormány a Kisfaludy szállásfejlesztési konstrukció megvalósításához és egyes kiemelt turisztikai fejlesztések finanszírozásához rendeli a szálláshely-fejlesztési keretből tavaly fel nem használt 9,57 milliárd forintot. A korábban le nem hívott összeget most a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezetéből kell biztosítani

– jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az idei költségvetésben 41 milliárd forintos beruházási összeggel szereplő turisztikai fejlesztési célelőirányzatba kerül majd az 5 százalékos kedvezményes áfa mellé befizetett 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás terven felüli része is. (Július végéig a tervezett összeg 74,5 százaléka, 8,4 milliárd forint már befolyt a kasszába.) A túlteljesülés révén a nyáron már kormányhatározattal biztosított 895,8 millió forintot meghaladó rész is egyszeri átcsoportosítással tovább emeli a turisztikai célelőirányzat keretét – olvasható a kormányhatározatban.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció turizmus korányhatározat
Kapcsolódó cikkek