Magyar gazdaság

Élen jár a foglalkoztatottságban az építőipar

A foglalkoztatás bővítéséhez valamennyi szektor hozzájárul, de ezek között is élen jár az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár hangsúlyozta, a foglalkoztatás növekedése mögött határozott kormányzati politika áll. Példaként említette a bérmegállapodást, az adókedvezményeket, és azokat az intézkedéseket, amelyek arra vonatkoznak, hogy a fiatalok, az inaktívak, közfoglalkoztatottak egyre inkább visszatérjenek a munkaerőpiacra.

Megjegyezte, az intézkedések tárgyiasultak, hozzák a hasznot, régiós és országos szinten rekord szinten van a foglalkoztatás, az Európai Unióban is élmezőnyben szerepel Magyarország.

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP

Az államtitkár kifejtette:

a közmunkaprogramban az előző évhez képest 50 ezerrel kevesebben, mintegy 130-140 ezren dolgoznak, számuk folyamatosan csökken, mennek át a munkaerőpiacra, erre ösztönzi őket az elhelyezkedési juttatások növelése is.

Bodó Sándor szólt arról, megkezdődtek a tárgyalások a jövő évi bérekről a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán (VKF), remények szerint november második felében létrejöhet a megállapodás.

közmunka foglalkoztatottság Bodó Sándor építőipar
Kapcsolódó cikkek