Magyar gazdaság

Mégsem előzi a román minimálbér a magyart

A jelenlegi árfolyammal számolva a Romániában dolgozók minimum 144 643 forintért végezhetnék a munkájukat szemben a magyar 138 ezer forinttal.

Hamarosan magasabb lehet a összege Romániában, mint Magyarországon, miután a keleti szomszédunkban a múlt héten megállapodtak a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői a jövő évi minimálbér-emelés mértékéről – írja az Mfor. A lap megjegyzi, az új szabályozás a szokottnál korábban, már január előtt hatályba léphet, de erről Eugen Teodorovici pénzügyminiszter vasárnap esti nyilatkozata szerint csak a következő napokban születik döntés.

Fotó: Shutterstock

A megállapodás értelmében ugyanakkor a teljes munkaidőben kötelezően adandó legkisebb bér bruttó 1900 lejről 2080-ra emelkedik, ami 9,4 százalékos emelést jelent. A jelenlegi árfolyammal számolva tehát a Romániában dolgozók minimum 144 643 forintért végezhetik a munkájukat szemben a magyar 138 ezer forinttal – írja a lap.

Az mfor cikke megjegyzi, hogy az még korántsem biztos, hogy a román munkavállalók jobban járnak egy átlagos magyarnál.

Egyelőre nagy kérdés, hogy idehaza milyen mértékű minimálbér-emelés történik majd jövőre. Amennyiben ez elmarad a 9,4 százaléktól, akkor minden bizonnyal tartóssá válik a helycsere a képzeletbeli ranglistán.

A nettó bér másról árulkodik

A Maszol.ro információi szerint a román kormány még vizsgálja, hogy decembertől, vagy csak jövő év elejétől emelkedjenek a minimálbérek, a lap által ismertetett nettó összeg alapján ugyanakkor a román dolgozók még a tervezett emelés után sem vinnének haza több pénzt, mint a magyarok jelenleg. A minimálbér nettó összege 100 lejjel emelkedve 1263 lej lenne a béremelést követően, ami forintra átszámolva 87 840 forintot jelent, ami kevesebb, mint a magyar minimálbér jelenlegi 91 770 forintos nettó összege.

Románia Magyarország minimálbér
Kapcsolódó cikkek