Magyar gazdaság

Állami beruházások helyett magánszféra

Bár lassul az ütem, még így is négy százalék felett bővülhet idén a magyar gazdaság, a fogyasztás és a beruházások lehetnek idén a gazdaság hajtóerei.

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint éves alapon 4,3 százalékkal nőtt a magyar gazdaság a harmadik negyedévben, míg az április–júniusi időszak óta 0,8 százalékkal bővült a Az elemzői előrejelzések összesítése szerint idén 4,4 százalék, jövőre 3,5 százalék lehet a növekedés mértéke, ezek az előrejelzések megegyeznek a Magyar Nemzeti Bank prognózisával, a kormány várakozásától azonban mindkettő elmarad.

A magánfogyasztás és az állóeszköz-felhalmozás hajtotta a növekedést, az viszont az első fél évnél erősebben húzta vissza a bővülést

– mondta a Világgazdaságnak Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki elemzője. Kuti Ákos, az MKB Bank vezető elemzője szerint a GDP-növekedéshez minden szektor – a mezőgazdaság, az ipar, az építőipar és a szolgáltatások – pozitívan járult hozzá. Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint a harmadik negyedévben érdemben mérséklődhetett az ipari export dinamikája és a lakossági fogyasztás, a beruházások viszont erős három hónapon vannak túl.

Forrás: Shutterstock

Kérdéses azonban, hogy a csökkenő termékkivitelt mennyire ellensúlyozta a szolgáltatásexport felfutása. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője úgy látja, az építőipar nagy hajrája a harmadik negyedéves növekedéshez 0,7, az éves bővüléshez 1,2 százalékponttal járulhatott hozzá.

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője az építőipar és a piaci szolgáltatások húzóerejét emelte ki, míg a járműipar az új környezetvédelmi normák miatt visszahúzhatta a bővülést.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy összegzett, hogy a harmadik negyedév gazdaságszerkezetileg igen hasonló lesz az idei első fél évhez, ugyanakkor a gazdaság már túljutott a csúcspontján, és fokozatosan lassul a növekedés. Elsősorban a beruházásokat és az építőipart kerülheti el a dinamizmusvesztés.

 

Jövőre lassulhat a foglalkoztatás és a bérek emelkedése, ami a fogyasztás növekedésének lassulását is jelenti, így 2019-ben lassúbb lehet a GDP-bővülés üteme

– vetíti előre Kuti Ákos.

A gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány elfogyott, és a gépi kapacitás kihasználtsága sem emelhető már érdemben. Az MKB Bank vezető elemzője szerint az előttünk álló években a gazdaság bővülését egyre inkább a termelékenység növekedése határozza meg.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

 

Magyar Nemzeti Bank (MNB) MKB Bank GDP ING Bank
Kapcsolódó cikkek