Magyar gazdaság

A kormány szorosra húzta a nadrágszíjat

A nagy gazda­sági növekedésnek köszönhetően teljesülhet az uniós módszertan szerint számolt hiánycél, míg a pénzforgalmi egyenleg jórészt a de­cemberben várhatóan megérkező uniós források nagyságától függ.

A 2018. januártól novemberig terjedő időszakban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1842 milliárd forint volt – derült ki a Pénzügyminisztérium részletes államháztartási adatai­ból. A központi költségvetés hiánya 1856 milliárd forintot tett ki. Az elkülönített állami pénzalapok 40 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 26 milliárd forintos deficittel zártak. Novemberben a központi alrendszer hiánya 164 milliárd forint volt.

Tartható a 2,4 százalékos, uniós módszertan szerinti (ESA) államháztartási hiánycél, sőt a kitűzött célnál kedvezőbben, 2 százalék körül alakulhat a deficit, az adósságráta pedig 71 százalékra csökkenhet a Pénzügyminisztérium előrejelzése szerint.

A kedvezőbb fiskális várakozásokban fontos szerepet játszik, hogy a tárca frissített prognózisa szerint idén 4,6 százalékkal emelkedhet a ami elsősorban a vártnál kedvezőbb harmadik negyedéves, 5,2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással igazított növekedési adatnak köszönhető.

Fotó: Shutterstock

A Világgazdaságban múlt héten megjelent interjúban Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár már úgy fogalmazott, hogy a tervezettnél nagyobb gazdasági növekedésnek és az adóbevételeknek köszönhetően lehet alacsonyabb a hiány a tervezettnél. Az államháztartási adatok alátámasztják a nagyobb bevételeket:

2018 novemberéig az általános forgalmi adóból 344 milliárd, a személyi jövedelemadóból 235 milliárd, a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból 247 milliárd, míg a jövedéki adóból 81 milliárd forinttal több folyt be, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A nagyobb bevételeket elsősorban a béremeléseknek, a foglalkoztatottság bővülésének és az adókedvezmények emelésének tulajdonítja a tárca, mivel ezek mindegyike emeli a motorjának számító fogyasztást.

Miután novemberben tetemes, 102 milliárd forintnyi uniós bevétel érkezett, már 575 milliárd forintra emelkedtek a Brüsszel által Magyarországnak megtérített összegek – részletezi a közlemény. Banai Péter Benő korábbi várakozásai szerint az idén decemberben még több százmilliárd forintnyi uniós pénz folyhat be az államkasszába. Az uniós előlegek november végéig 1737 milliárd forintot tettek ki, emelve a pénzforgalmi hiányt is. Az államtitkár szerint, míg az idén az ESA-deficitnél magasabb lehet a pénzforgalmi hiány, addig az Európai Bizottságtól érkező pénzek révén jövőre fordulhat a trend, és az európai módszertan szerinti egyenlegnél kedvezőbb lehet a pénzforgalmi mutató.

A teljes cikk a Világgazdasás csütörtöki számában olvasható

Államháztartás fiskális esa
Kapcsolódó cikkek