Magyar gazdaság

A gabonafélék és a zöldségek is nagyot drágultak

Novemberben 4,4 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Tavaly novemberben 4,4 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest, amit a növényi termékek árának 9,1 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 3,1 százalékos csökkenése eredményezett a KSH legfrissebb adatai szerint.

A gabonafélék ára 13 százalékkal nőtt 2018 novemberében 2017 novemberéhez képest, ezen belül a búza ára 22, a kukoricáé 6,0 százalékkal.

A gyümölcsök ára 27 százalékkal mérséklődött ugyanebben az időszakban, ezen belül az alma ára számottevően, 43, a szőlő ára pedig 9 százalékkal lett alacsonyabb.

Fotó: Petőfi Népe/Bús Csaba

A zöldségfélék ára 38 százalékkal emelkedett tavaly novemberben. A paradicsom ára 12, a vöröshagymáé 69 százalékkal nőtt.

Az élő állatok ára 1,3 százalékkal csökkent, ezen belül a sertésé 4,5 százalékkal visszaesett, a baromfié 1,0 százalékkal emelkedett.

2018 január–novemberében az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 2,4 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 5,3 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2,2 százalékkal mérséklődött.

A zöldségfélék ára 15 százalékkal magasabb, a gyümölcsöké ugyanennyivel alacsonyabb volt ebben a periódusban. A vágósertés ára 11 százalékkal visszaesett. A tej 0,7, a tojás 5,6 pedig százalékkal drágult.

termelői árak KSH mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek