Magyar gazdaság

A TV-stúdiók is pörgetik a magyar gazdaságot

A KSH szerint az ipari termelés volumene novemberben 4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A két legjelentősebb alágazat közül a híradástechnikai berendezések gyártása bővült, ugyanakkor az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása csökkent.

Az ipari termelés volumene 2018 novemberében 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt novemberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,1 százalékkal csökkent – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslésében.

Az ipari volumene 2,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 35 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 4,7, míg a feldolgozóipari export 17 százalékát számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 6,6 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 6,7, ezen belül a feldolgozóiparé 12,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül a döntő súlyt (95 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 4,0, a csekély súlyú bányászaté 37 százalékkal emelkedett. Az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,2 százalékkal csökkent.

Felpörgött a híradástechnika gyártása is

A feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 3,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közútigépjármű-gyártás volumene 5,8, a közútijármű-alkatrész gyártásáé 1,2 százalékkal nőtt. A járműipar magasabb teljesítményszintje a rendelésmutatókban is tükröződik.

A feldolgozóipari termelés 13 százalékét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,4 százalékkal emelkedett. A két legjelentősebb alágazat közül a híradástechnikai berendezés gyártása 63 százalékkal bővült, ugyanakkor az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 1,5 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt (26 százalék ) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 6,3 százalékkal emelkedett, míg a legjobban, 19,7 százalékkal a második legjelentősebb (súlyú) italgyártás bővült. Három alágazatban mérséklődött a termelés, közülük az egyéb élelmiszer gyártása csökkent a leginkább (1,7 százalékkal).

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 14,6 százalékkal a villamos berendezés gyártása haladta meg az egy évvel korábbit, mindkét értékesítési irányban növekedést mértünk.

Tovább folytatódott a termelés bővülése a közepes súlyú alágakban: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 13,9, míg a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 1,3 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás 0,9 százalékkal mérséklődött, főleg a kivitel kedvezőtlen alakulásának következtében. Négy hónapja tart a visszaesés a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában: novemberben 3,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban az exportkereslet csökkenése miatt.

Fotó: KSH

A legnagyobb mértékben, 7,1 százalékkal a feldolgozóipar 5,5 százalékát képviselő gép, gépi berendezés gyártása csökkent, nagyrészt a legjelentősebb szakágazati súlyú motor-, turbinagyártás (kivéve: légi-, közútijármű-motor) jelentős visszaesése folytán.

Pest megyében van a legnagyobb termelés

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében novemberben – 3,4 százalékos létszámnövekedés mellett – 0,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Az ipari termelés minden régióban nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A volumen a legnagyobb mértékben, 9,0 százalékkal Pest régióban emelkedett, a többiben 0,6 és 8,7 százalék közötti növekedést mértünk.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,8 százalékkal nagyobb volt a 2017. novemberinél. Az új belföldi rendelések 5,5, az új exportrendelések 2,4 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány november végén 12,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Fotó: AFP

2018. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest:

az ipari termelés 3,5 százalékkal emelkedett.

Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 1,2, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 6,7 százalékkal bővült.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 0,1 százalékos mérséklődése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,4 százalékos létszámbővülés mellett következett be. Csak Nyugat-Dunántúlon csökkent a termelés (0,3 százalékkal), a többi régióban 2,3 és 9,7 százalék közötti növekedést regisztráltunk.

KSH Központi Statisztikai Hivatal ipari termelés
Kapcsolódó cikkek