Magyar gazdaság

A világ legértékesebb cége is bűnhődött

A kereskedelmi bankok kartellügyében újra kirótt 4,9 milliárd forintos büntetés miatt ugrott meg a versenyhatóság által kiszabott bírságok összege.

Valamivel több, mint 5,5 mil­liárd forint versenyfelü­gye­leti bírságot szabott ki 2018-ban tizenöt eljárásban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) , szemben a 2017-es 1,3 milliárd forinttal – tájékoztatta a Világgazdaságot a versenyhatóság.

A kirótt bírságösszeg kilencven százalékát egyetlen eljárás, az úgynevezett banki kartellügyben kiszabott 4,9 milliárd forintos büntetés adja.

Erre azért került sor, mert a vezető kereskedelmi bankok a fix árfolyamú végtörlesztések számának csökkentése érdekében jogsértő módon összehangolták a stratégiájukat, és üzleti titoknak minősülő információkat is megosztottak egymással. A tavalyi bírságot egy megismételt eljárás végén szabták ki, nyolc pénzintézet büntetését jelentősen csökkentette a a 2013-ban eredetileg kirótt összeghez képest.

Fotó: VG / Kallus György

A tavalyi év második legnagyobb bírságát – 105 millió forintot – közbeszerzési kartell miatt rótták ki négy kútfúrással foglalkozó cégre, amelyek felosztották egymás között egyes települések kútfúrással, -felújítással és -hasznosítással kapcsolatos közbeszerzési tendereit, és előzetesen egyeztették ajánlati áraikat.

A harmadik legnagyobb büntetést az Apple kapta az iPhone-okban működő wifiasszisztensekkel kapcsolatos hiányos kommunikációja miatt. A cég ezzel a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát sértette meg, és ezért 100 millió forintot fizetett.

Szintén nagyobb összegű, 95 milliós bírságot szabtak ki a Bayer gyógyszercégre Berocca termékeit népszerűsítő kereskedelmi kommunikációja miatt, a DIGI pedig 90 millió forintot fizethetett, amiért félrevezető információkat adott az Invitellel történő fúzióját vizsgáló versenyfelügyeleti eljárásban.

A GVH 2018-ban 51 versenyfelügyeleti eljárást indított, és 64 eljárást zárt le. Emellett további 49 összefonódás-bejelentést zárt hatósági bizonyítvány kiadásával, amelyekben azt igazolta a bejelentőknek, hogy a fúziók tekintetében összefonódás vizsgálatának elrendelésére okot körülmény nem áll fenn. Egy évvel korábban még 66 eljárás indult, és 76 eljárás zárult le, további 33 ügyben adtak ki hatósági bizonyítványt.

2018-ban a legrövidebb idő alatt lezárt versenyfelügyeleti eljárás egy összefonódás-bejelentés vizsgálata volt az élelmiszergyártás piacán, amely kilenc nap alatt lezárult. A GVH ugyanakkor akár egy nap alatt is ki tudja adni a fúziót jóváhagyó hatósági bizonyítványt, ha nincs szükség versenyfelügyeleti eljárás indítására. A fúziók túlnyomó többségét négy nap alatt lezárták.

A versenyhivatal legrégebben húzódó ügye egyébként egy 2014-ben indult közbeszerzési kartellügy.

fúzió Apple versenyfelügyeleti bírság GVH kartell bankok
Kapcsolódó cikkek