Magyar gazdaság

Duplázódhat az egyterűek piaca az állami támogatással

Rövid távon duplázódhat a hétszemélyes családi autók értékesítése a magyar piacon, középtávon jócskán megugorhat a kategória eddigi piaci részesedése.

Rövid távon megduplázódhat a hétszemélyes családi autók értékesítése a magyar piacon, középtávon pedig jócskán megugorhat a kategória eddigi piaci részesedése – vélekedik a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Gablini Gábor a Világgazdaságnak azt mondta, hogy az MPV- (Multi Purpose Vehicle, egyterű) szegmens itthon méltánytalanul háttérbe szorult, a vasárnap bejelentett kormányzati programmal viszont meglehet az eszköz ahhoz, hogy ez változzon. Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatása szerint a legalább három gyermeket nevelő családok hétszemélyes, új jármű vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

A Datahouse vonatkozó adatai szerint tavaly mintegy hétezer MPV-t helyeztek újonnan forgalomba Magyarországon, ami alig 5 százalékos részesedés a teljes személyautó-piacon.

Ez egyébként 2 százaléknál is nagyobb visszaesés a 2017-es statisztikához képest. A hétszemélyes kivitel nem csupán az MPV-osztályon belül érhető el, hanem a SUV-nál (Sport Utility Vehicle, közúti közlekedésre tervezett terepjáró) is, bár csak elvétve. Utóbbi kategória keresettsége az elmúlt időszakban látványosan megugrott, 2018-ban több mint 51 ezret adtak el belőle, ez 37 százalékos arány a 136 ezres újautó-piacon.

A Gémosz elnöke arról is beszélt, hogy reményeik szerint a támogatási rendszer már idén elérhetővé válik, a keretek meghatározásához pedig jó mintát adhat az e-Mobi működése: az állami tulajdonú társaság egyebek mellett a tisztán elektromos meghajtású autók állami, legfeljebb 1,5 millió forintos összegről szóló pályázatát bonyolítja.

Az itteni ügyintézés hosszadalmas, ezt le kell rövidíteni a családok esetében

– emelte ki. Gablini szerint a kínálat bővítése is szükséges, ez ugyanis nem teljes körű, a paletta főképp az alacsonyabb árkategóriájú típusok esetében foghíjas.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

állami támogatás hétszemélyes autó Gablini Gábor Gémosz
Kapcsolódó cikkek