Magyar gazdaság

Orbán Viktor 7 pontos akciótervet jelentett be

Orbán Viktor miniszterelnök 7 pontos családtámogatási akciótervet jelentett be évértékelő beszédében.

A magyar gazdaság már hetedik éve folyamatosan növekszik – mondta a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten. Sem a harmadik kétharmadot, sem a kiemelkedő gazdasági növekedést nem adták ajándékba, Magyarország mindkettőért keményen megdolgozott – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor szerint

mély összefüggés van a politika és gazdaság között, az eredmények sosem a vakszerencsének köszönhetők.

Egy ma születő gyermek úgy számolhat, hogy jó eséllyel meg fogja élni a 22. századot is – mondta a miniszterelnök.

Ma a házasságkötések száma nő, a csecsemőhalandóság csökkent, a foglalkoztatás 55-ről 70-százalékra nőtt, a munkanélküliséget az egyharmadára vágták, a jövedelmeket folyamatosan növelik, a minimálbért több mint duplájára emelték – sorolta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy

tíz év közös munkájának eredményeként a magyarok ismét hisznek a jövőjükben.

Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2019. február 10-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Harc a szegénység ellen

Rezsicsökkentés, magasabb gyed, megduplázott – sorolta a már elért eredményeket Orbán Viktor, hozzátette ugyanakkor, hogy ne kerteljünk, még mindig százezrek élnek szegénységben. Büszke vagyok arra, hogy vállaltuk a szegénység elleni harcot – mondta a miniszterelnök.

2010 óta több mint 1 millió ember tört ki a szegénységből, ezt nem mi mondjuk, hanem az 2010-ben még a lakosság 23 százaléka élt nélkülözésben, míg 2017-ben pedig 10 százalék. A helyzet javult, de ez még így is elfogadhatatlan – tette hozzá.

Fel fogjuk számolni a szegénységet Magyarországon.

„Ulti ellen ásszal, szegénység ellen munkával.” Mindenkinek lesz munkája, otthona, minden gyermeknek lesz bölcsőde, óvoda, iskola, étkezés és tankönyv, lesz támogatás a fiataloknak, és jut mindenkinek tisztes idős kor is – sorolta Orbán Viktor.

Dimenzióváltás

A magyar gazdaság ma a dimenzióváltás szakaszában van – jelentette ki a kormányfő. Fizikai munka mindig lesz, de az is igaz, hogy melléjük fel kell futtatni a robottechnológiára épülő ágazatokat is – mondta a miniszterelnök. Ez az ipari dimenzióváltás időszaka.

Magyarország a 34. legtöbbet exportáló ország

Hazánk a világ népességét tekintve a 88. az országok rangsorában, viszont az rangsorban a 34., ezen belül csak az autóiparban a 20., a gyógyszeriparban a 19., gabonaexportban pedig a 15. helyen áll hazánk.

Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor 7 pontos akciótervet jelentett be

Kilenc év alatt megdupláztuk a családok támogatását, ami arányaiban egész Európában a legmagasabb.

A miniszterelnök 7 pontos családvédelmi akciótervet jelentett be:

  • Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását: minden 40. év alatti nő 10 millió forintos kedvező kölcsönben részesülhet első házassága után. Első gyermek megszületésekor 3 évre felfüggesztik a törlesztést, a második gyermek után a tőke harmadát el is engedik, a harmadik gyerek után pedig az egészet.
  • Bővítik a csokot is: ma két gyermeket vállaló fiatal házaspár 22 millió, 3 gyermeket vállaló 35 millió forint támogatást kap. Néhány héten belül jön a is.
  • Eddig a harmadik és minden további gyermek után egymillió forintot vállaltak át a jelzáloghitelből. Ez is bővül: a második gyermek után ezentúl 1 milliót, a harmadik után 4 milliót, minden utána következő gyermek után pedig 1-1 millió forintot vállal át az állam.
  • Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek, életük végéig nem kell szja-t fizetniük.
  • Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját: akik legalább 3 gyereket nevelnek, azok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.
  • Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást, 3 év alatt 21 ezer új bölcsődei helyet hoznak létre, ebből az idei év végéig még 10 ezer megvalósul. 2022-ben már minden szülő bölcsődébe viheti gyermekét.
  • Jön a nagyszülői gyed: ha a szülők úgy döntenek, akkor a nagyszülők maradhatnak otthon gyeden helyettük.
  • A kormány döntése értelmében 700 milliárd forintot fordítanak egészségügyi fejlesztésekre – mondta a kormányfő.

    Emellett a középiskolások nyelvtanulását is támogatják, a jövőben a 9. és 11. évfolyamon tanuló diákok két hetes külföldi tanulmányutakon vehetnek részt, melynek költségeit az állam állja.

    Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!

    – zárta beszédét a miniszterelnök.

    Orbán Viktor huszonegyedszer értékelte az évet

    Orbán Viktor 1999 óta tart minden esztendőben évértékelőt, az idei volt a 21. ilyen összegző beszéde. A miniszterelnök tavaly elmondott, 20. évértékelőjében kormányát értékelve úgy fogalmazott, jól sikerült ez a nyolc év, „jobban, mint ahogy vártuk”. A kormányfő 2018-as értékelése szerint az ország már jobban teljesít, de még nem úgy, ahogy tehetsége alapján képes lenne.

     

    évértékelő beszéd Orbán Viktor
    Kapcsolódó cikkek