Magyar gazdaság

Szijjártó Péter: jelentős beruházás indul Komáromban

Az SK Innovation dél-koreai vegyipari vállalat Magyarországon hoz létre elektromos akkumulátorgyártó üzemet – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Komáromban hoz létre elektromos akkumulátorgyártó üzemet az SK Innovation dél-koreai vegyipari vállalat – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

Fél éven belül másodszor is olyan autóipari beruházás jön Magyarországra, amely több százmilliárd forintos beruházási értéket képvisel

– mondta a miniszter, majd hozzátette: az új beruházás 1000 új munkahelyet teremt a városban, a gyár 430 ezer négyzetméteres területen fog megvalósulni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 239 milliárd forintos beruházás hátteréről Szijjártó elmondta: Dél-Korea legnagyobb vegyipari vállalata, az SK Innovation azt a döntést hozta, hogy Európában építi fel újabb akkumulátorgyárát. Ezt a beruházást egy igen kemény regionális verseny során sikerült elnyernie Magyarországnak.

Az üzem létrehozásához a kormány anyagi támogatást nyújt, melynek mértékéről még folynak az egyeztetések

– mondta a miniszter. Szijjártó Péter kitért rá: az építkezés idén márciusban kezdődik és 2020 első felében készül el. A termelés az előzetes tervek szerint 2022-ben indul majd el. Hangsúlyozta, az európai elektromos akkumulátor gyártás piacán öt abszolút vezető koreai vállalat van jelen, melyekből három Magyarországot választotta ezzel tízezer embernek adva munkát hazánkban.

Az SK Innovation a mostani beruházásával Dél-Korea negyedik legnagyobb befektetőjévé válik Magyarországon

– fűzte hozzá Szijjártó Péter. Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy a komáromi akkumulátorgyár munkaerőigényét a térség ki tudja elégíteni, hiszen a város és a környező települések szakképzése fejlett, a helyi felsőoktatás pedig követi a elvárásait. A kormány gazdaságpolitikája – mint fogalmazott – az ország adottságaihoz igazodva legfeljebb 5 millió munkavállalóval számol, de az oktatási rendszer átalakítása és egyes térségek fejlesztési igényei újabb jelentős beruházásoknak engednek teret.

A miniszter a magas hozzáadott értéket teremtő beruházásokra hivatkozva cáfolta azt is, hogy Magyarország csupán összeszerelő üzemekkel gyarapodik.

A képzett munkaerőt alkalmazó mérnöki, szolgáltató és fejlesztő központok jelentősége megugrott, a befektetők a tavaly előtti 305 ezer forintos átlagnál 2018-ban már jóval magasabb, 425 ezer forintos fizetést kínáltak az új munkahelyeken

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Nem a komáromi lesz az első

Ahogyan arra a külgazdasági és külügyminiszter bejelentésében kitért, nem az SK Innovation az első dél-koreai vállalat, amely Magyarországon fektet be. A japán GS Yuasa, első európai gyárát például januárban adták át Miskolc déli ipari parkjában.

A 8,8 milliárd forintos beruházást az állam 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.

Az alapkövet tavaly márciusban tették le, a projekt első ütemében egy 60 ezer négyzetméteres csarnok épült. A GS Yuasa telephelyén lítiumos akkumulátort gyártanak, a terméket elektromos és hibrid hajtású autókhoz is használják.

A Shinheung Sec is hazánkat választotta, a nyolcmilliárd forintból épített monori gyárában már tavaly megkezdődött a termelés, elektromos autók akkumulátoraihoz gyártanak alkatrészeket.

Végül harmadik dél-koreaiként a Doosan közölte, hogy 32 milliárd forintból épít üzemet Tatabányán. Új gyárában – Európában egyedüliként – rézfóliát állít majd elő az elektromos autók akkumulátoraihoz. Az építkezés várhatóan 2019 második felében ér véget.

Komárom Szijjártó Péter Dél-Korea
Kapcsolódó cikkek