Magyar gazdaság

Így vélekednek a csehek saját gazdaságukról

A csehek 78 százaléka jónak tartja országa gazdasági helyzetét. Ellenkező álláspontot a megkérdezettek 20 százaléka fogalmazott meg, míg két százalék nem nyilvánított véleményt – derült ki abból a felmérésből, amelyet a CVVM akadémiai közvélemény-kutató intézet készített januárban.

Az 1989-es rendszerváltás után a cseh gazdaság most kapta a lakosságtól a legpozitívabb minősítést – mutatott rá a CVVM, amely pénteken közleményben hozta nyilvánosságra a felmérés eredményét.

Az intézet Csehországon kívül ugyanakkor további kilenc kiválasztott európai állam gazdaságáról is kikérte a csehek véleményét.

Fotó: AFP

A megkérdezettek a német gazdaságról voltak a legjobb véleménnyel: 94 százalék szerint a német gazdaság helyzete jó, rossznak csak az emberek 4 százaléka minősítette.

A második helyen Ausztria végzett: a jó és a rossz minősítés aránya 92/4, azaz alig valamivel kedvezőtlenebb, mint a német gazdaságé.

A harmadik helyen Csehország van 78/20 aránnyal, majd Szlovákia (66/29), Lengyelország (62/30) és Magyarország (57/30) következik.

A magyar gazdaság helyzetét a csehek 4 százaléka nagyon jónak, 53 százaléka inkább jónak, 27 százaléka rossznak, 3 százalék nagyon rossznak minősítette.

A megkérdezettek 13 százaléka nem mondott véleményt a magyar gazdaságról. Az utolsó négy helyet Szlovénia (52/28), Oroszország (45/45), Bulgária (25/61) és Románia (13/76) foglalja el.

elégedettség gazdaság teljesítmény
Kapcsolódó cikkek