Magyar gazdaság

Túlreagálták az ausztrál–kínai szénügyet

A kínai külügyminisztérium, az ausztrál miniszterelnök és a jegybanki kormányzó is nyugtatta a befektetőket, miután az ausztrál szénimportot korlátozó kínai intézkedés híre riadalmat keltett.

A kínai külügyminisztérium pénteken tagadta, hogy hivatalos behozatali tilalmat rendeltek volna el a talieni kikötőben az ausztrál szénre, a befektetőket azonban nem nyugtatta meg a bejelentés. Az ausztrál szénbányászati cégek részvényárfolyama esett: a Stanmore Coal 2,1, a New Hope Corp 3,6, a Yancoal pedig 3 százalékos mínuszban zárt. Az ausztrál dollár erősödött ugyan az amerikai dollárral szemben, ám a csütörtöki 1 százalékos esést nem tudta egészen ledolgozni. A minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy a szénimport ugyanúgy zajlik, mint korábban, bár azt elismerte:

a környezetvédelmi és biztonsági ellenőrzések szigorúbbak lettek, állítása szerint azonban ez minden külföldi szállítmányra igaz.

A botrány csütörtökön robbant ki, amikor a Reuters talieni forrásokra hivatkozva közölte:

a vámügyintézők január végén utasítást kaptak, hogy kezeljék szigorúbban az ausztrál szénszállítmányokat.

Emiatt az ügyintézés átlagosan több mint negyven napig húzódott a korábbi öt-húsz nap helyett, egyes esetekben teljesen fel is függesztették az ausztrál szénnel kapcsolatos vámolási teendőket.

Fotó: AFP

Felmerült, hogy Kína az ausztrál szénimport visszaszorításával büntetheti Ausztráliát, amely tavaly augusztusban nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva eltiltotta a Huaweit és a ZTE-t attól, hogy részt vegyenek az 5G-hálózat kiépítésében. Egyes elemzők szerint ugyanez állhat annak a hátterében is, hogy az elmúlt hónapokban feszültté vált Új-Zéland és Kína diplomáciai kapcsolata. A kormányzati kommunikációbiztonsági ügynökség (GCSB) tavaly novemberben nem engedélyezte, hogy a telekommunikációs szolgáltatásokat nyújtó Spark New Zealand a Huawei 5G-berendezését használja mobilhálózatának kiépítésekor.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök pénteken úgy nyilatkozott:

semmi sem indokolja, hogy messzemenő következtetéseket vonjanak le a talieni korlátozásokból,

és az ausztrál jegybank kormányzója, Philip Lowe is kijelentette, hogy a kialakult helyzet nem járhat drámai következményekkel az ausztrál gazdaságra nézve. Az ANZ elemzői egyetértenek a kormányzóval, véleményük szerint a csütörtöki hírek borzolták ugyan a piaci kedélyeket, de valószínűleg nem befolyásolják tartósan az ausztrál dollár árfolyamát – írja a Financial Times.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Ausztrália kínai kereskedelem barnaszén
Kapcsolódó cikkek