Magyar gazdaság

Élethosszig tartó tanulásra kötelezhetik hamarosan az ingatlanközvetítőket

A folyamatos tanulásra kötelező, kreditrendszeres továbbképzések feltételrendszerének kidolgozását tartja a legsürgetőbb feladatnak a tavaly létrejött Ingatlanügyekkel Kapcsolatos Szolgáltatások Készségtanács elnöke, Netkovszky Kálmán. Úgy látja, legalább ilyen fontos a képesítés, a számla nélkül dolgozó ingatlanközvetítők kiszűrésére alkalmas ellenőrző rendszer, valamint a franchise-hálózatok bevonásával tervezett duális képzés létrehozása.

Az ország legrégebbi, harminc éve létrejött képzőhelye, a Füti Omega Kft. tulajdonosa megkeresésünkre elmondta: a lakáspiac felpörgésének hatására újra megugrott az ingatlanközvetítői képzésekre jelentkezők száma, ami a konjunktúrával szoros összefüggést mutat, mint az a válságot megelőző időszak adataiból is kitűnik. Az elmúlt években nemcsak a jelentkezők, hanem a képzőhelyek száma is megemelkedett, de túlképzésről nincs szó, a piaci igények felszívják a frissen végzetteket. A féléves OKJ-s képzéssel megszerezhető ingatlanközvetítői képesítés mára igazi szakmává vált, ezt tükrözi, hogy csökkent a képzésre jelentkezők átlagéletkora, megszűnt a férfi résztvevők dominanciája, kiegyenlítődött a nemek aránya, sőt már kismértékben a nők vannak többségben, miközben csökkent a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya. Változatlan viszont, hogy a képesítést megszerzők egytizede sosem végez ingatlanközvetítői munkát, és az elmúlt évtizedekben végzettek 60 százaléka – részben a kiöregedés miatt – már nem aktív.

Az Ingatlanügyekkel Kapcsolatos Szolgáltatások Készségtanács a legutóbb 2011-ben korszerűsített képzés rendszeréhez fog mindenekelőtt hozzányúlni – tájékoztatott Netkovszky Kálmán –, mert a régen végzettek körében a tudás folyamatos frissítésére van szükség. Nem csak a digitalizáció, a folyamatos jogszabályi változások, az építési módok, a fűtésrendszerek is kötelező továbbképzést igényelnek, miként az oktatásban is szükség van a változások és a szakmai fejlődés beépítésére. A gyakorlati képzést a franchise-hálózatok duális oktatás rendszerbe történő bevonásával tervezik megvalósítani – közölte az elnök. A szakképzési törvény alapján, az ágazati készségtanácsok egyikeként létrehozott, ingatlanos képzésekért felelős grémium elnöke szerint hamarosan megindulnak a képzőhelyek felé a társasházkezelők is, akiknek most be kell jelentkezniük az ingatlan-nyilvántartásba. Erre egy év haladékot kaptak az érintettek, mivel a társasházkezelőként dolgozók legalább felének nincs meg az immár kötelezően elvárt képesítése.

Ágazati Készségtanács ingatlanközvetítők ingatlanpiac
Ezek is érdekelhetik