Magyar gazdaság

Eltörölhetik az állampapírok kamatadóját

A lakossági állampapírok értékesítését kiterjesztenék a lakástakarékpénztárakra is.

Kedden több törvénymódosítást is benyújtottak, melyek a személyi jövedelemadózást, a lakástakarékpénztárakat, a pénzügyi tranzakciós illetéket, illetve az adózás rendjét érintették. A pénzügyi tárgyú törvények módosítása érintette az állampapírokat is, amelyek esetében eltörölnék a kamatadót – írta meg a Portfólió.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a Pénzügyminisztérium javaslatát, június elsejétől még inkább megéri állampapírba fektetni, mivel a kamat után nem kell majd adót fizetni. A javaslat elfogadása esetén

a magánszemélyek a bankszámlaköltségeken is sokat spórolhatnak, hiszen jelentősen csökken a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke. A könnyítések összességesében akár 27 milliárd forintot is hagyhatnak a magánszemélyeknél.

– írja a Pénzügyminisztérium közleménye.

Fotó: VG

A javaslat szövege szerint a lakossági állampapírokból származó jövedelem adókötelezettség alóli mentesülését csak a 2019. június 1-jétől kibocsátott papírok esetében biztosítanák. Varga Mihály pénzügyminiszter keddi javaslatának egy másik újdonsága, hogy a lakossági állampapírok értékesítését kiterjesztenék a lakástakarékpénztárakra is, ezzel az állam egy új értékesítési csatornát vonna be – írja az portál.

Az étel- és italautomaták után megkezdődik a teljes automata-piac kifehérítése, amely a szektor tisztességes szereplőinek védelme mellett több százmilliós bevételt hozhat az államkasszának is – teszi hozzá a minisztérium közleménye.

A bankszámlaköltségek radikális csökkentésében is segíthet a benyújtott törvényjavaslat, amely jelentősen mérsékli a bankok által fizetendő a pénzügyi tranzakciós illeték összegét, így az ügyfelek részére is olcsóbbá válhat a bankolás. Lakossági átutalások esetén a pénzintézetek évente 800 forinttal letudhatják a tranzakciós illetékfizetési kötelezettségüket. Abban az esetben, ha a magánszemélynek az adott évben nincs egyetlenegy 20 ezer forint feletti átutalása sem, akkor még az igen kedvezményes évi 800 forintos illetékfizetési kötelezettség alól is mentesül a pénzintézet.

állampapír Varga Mihály lakástakarékpénztárak
Kapcsolódó cikkek