Fokozottan ügyelnek az állatjólétre
A hazai kiskereskedelemben értékesített sertéshúsok többsége jelöletlenül kerül a fogyasztókhoz, akik így semmit sem tudhatnak az asztalukra kerülő hús eredetéről. Ezzel szemben a Bonafarm csoporthoz tartozó mohácsi MCS Vágóhíd Zrt. által piacra dobott Pick Friss hústermékcsalád termékeinek eredetét egészen az állat születéséig visszamenően bizonyíthatóan ismerik – mondta a társaság tájékoztatóján Pókos Gergely, a mohácsi vágóhíd vezérigazgatója.
Az élelmiszerek eredetének ismeretére egyre nagyobb az igény a fogyasztók körében, ahogyan a GMO- és antibiotikum-mentes termékekre is. Az új termékcsaláddal kapcsolatban a Bonafarm – független auditorok tanúsítványaival megerősítve és minden termelési folyamatig visszakövethetően – garantálja, hogy a termékek egész élettartamuk alatt GMO-mentes takarmánnyal etetett sertések húsából készülnek, a disznók nem kaptak antibiotikumos takarmányt, és hizlalásuk során megfelelő állatjólétet biztosítottak számukra. Az utóbbi azért is fontos, mert így a húsuk is ízletesebb – tette hozzá.
A vágóhídra kerülő sertéseket a Bonafarm csoporton belül termelt alapanyagból készülő, saját keverőben előállított takarmánnyal etetik. A prémiumminőségű hústermékek előállítása abban is különbözik az általános hazai sertéshizlalási gyakorlattól, hogy tovább hizlalják az állatokat, így a szokásosnál nagyobb súlyban, 120-125 kilósan vágják őket. Mint Pókos Gergely a Világgazdaság kérdésére elmondta, a takarmánykeverékekbe kerülő szóját a csoporton belül termelik, és részben kiváltották más, fehérjetartalmú növényekre.
Magyarországon és az Európai Unióban rendkívül szigorú követelményeknek kell megfelelniük a GMO-mentes termékeket gyártóknak, ezeket a prémiumhústermék előállítása során a teljes termékláncunkban meg tudjuk valósítani – mondta Krzyzewsky Nóra, a Bonafarm minőségirányítási igazgatója. Az állatjólétet a jogszabályi előírásoknál is komolyabban veszik: a telepítéskor például az előírt 0,65 négyzetméternél nagyobb, egy négyzetméteres terület jut egy sertésre – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezt a nagyobb területet is gazdagítják olyan eszközökkel, amelyekkel elejét vehetik például a farokrágásnak. Kritikus pont a szállítás, ezért a terepek a vágóhídtól maximum 150 kilométeres körzetben helyezkedhetnek el, hogy ne érje túlzott mértékű stressz az állatokat.


