Magyar gazdaság

Hétszáz ügytípus átalakítását tervezik

A bürokráciacsökkentés korábbi intézkedései révén éves szinten 4 milliárd forintot takaríthattak meg a cégek, a magánszemélyek 10,6 milliárd forintot spórolhattak – közölte a Világgazdasággal a Miniszterelnökség.

Az állami rezsicsökkentésnek nevezett bürokráciacsökkentő csomag eddigi két – 2016. és 2017. január 1-jei – lépcsőjével még nem ért véget a folyamat, további intézkedéseket készítenek elő, a véglegesítés előtt még szakmai egyeztetések zajlanak a szaktárcák között – tájékoztatta a Miniszterelnökség a Világgazdaságot. A tervezett intézkedések alapját a kormányhivatalok együttműködésével azonosított 700 olyan ügytípus képezi, amelyeket a következő években szeretnének egyszerűsíteni vagy megszüntetni. Ezzel mind az állampolgárok és a vállalkozások, mind az eljáró hatóságok ügyterhei számottevően és érzékelhetően csökkenhetnek, az eljárások jelentősen egyszerűsödhetnek, gyorsulhatnak.

A tervek szerint jelentősen csökken majd a kötelező hatósági ellenőrzések száma és gyakorisága, más ügytípusoknál bejelentési kötelezettség válthatja fel az engedélyezési eljárást. Nagymértékben csökkentenék a személyes ügyintézési kötelezettséggel járó eljárások számát, nagyobb teret engedve az elektronikus ügyintézésnek. Végezetül az eljárások gyorsítását szolgálják azok a belső intézkedések, amelyek értelmében az egyes hatóságok közvetlen hozzáférést kapnának olyan állami nyilvántartásokhoz, adatbázisokhoz, amelyekre egy-egy adott eljárásban szükségük van. Az új intézkedések elsősorban a fővárosi és megyei kormányhivatalok belső szerkezetének átalakítását igénylik, hogy a mainál hatékonyabb és rugalmasabb legyen a kormányhivatali struktúra.

A Miniszterelnökség szerint az állami rezsicsökkentés legsikeresebb lépése a hatósági eljárások díjainak, illetékeinek megszüntetése volt. A korábbi évekhez képest ma már nem kell fizetni a lakcímkártya, a jogosítvány, a diákigazolvány vagy a hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállításáért, a vállalkozások esetében pedig illetékmentessé vált az adóhatósági igazolás, a vállalkozói igazolvány kiállítása vagy az üzletek működésének engedélyezése. Ingyenes ma már a cégalapítás egyéni cég, betéti társaság vagy korlátolt felelősségű társaság esetében is. A bürokráciacsökkentő intézkedések (az állami rezsicsökkentés) 2016–2017-ben bevezetett intézkedései éves szinten 4 milliárd forint megtakarítást eredményeztek a vállalkozásoknál, a lakossági terhek csökkenése nyomán 10,6 milliárd forint marad a magánszemélyek zsebében – közölte a kancellária. Az eredményeket a versenyképességi rangsorok is visszajelzik.

A közigazgatási bürokráciát csökkentve három hatálybaléptetési időponttal 310-nél is több törvényt módosított az Országgyűlés. A legsikeresebbnek egyértelműen a közigazgatási hatósági eljárások ügyintézési idejének radikális csökkentését tartja a Miniszterelnökség: míg 2014-ben a kormányhivatali ügyek 44 százalékát zárták nyolc napon belül, addig 2016-ban már a 77 százalékuk befejeződött ennyi idő alatt, miközben a két hónapon túl befejezett kormányhivatali ügyek számát a 2014-es 394 ezerről 2016-ra megfelezték, 1977-re redukálták.

Miniszterelnökség rezsicsökkentés bürokráciacsökkentés
Ezek is érdekelhetik